TIDENS TREND

2013-05-08

Tags:

Graffiti bevæger sig ind i dagligstuen - og på vores arbejdspladser!

I første omgang får graffiti dig sikkert til at tænke på billeder af en nedslidt togvogn - ikke et håndtuftet tæppe til 4.000 euro.
Jonathan Josefsson, 35 år, er en familiefar med to børn og er fra Sveriges vestkyst. Han holder af rolige hjemmeaftener, vegetarmad og lys øl. Men her ophører hyggen også. Jonathan - eller Ollio, som er hans kunstnernavn - er en af vor tids store graffitistjerner og er i høj grad en af dem, der har været med til, at graffiti er ved at etablere sig som en spændende kunstform.
For 15 år siden levede Jonathan et jaget liv rundt omkring i gaderne, hvor han rendte rundt med rygsækken fuld af spraydåser, da han blev opfordret til at søge ind på en kunstuddannelse. Efter at have fået afslag overalt, fik han endelig et tip fra en ven om, at der var ledige pladser på Sveriges tekstilskole. Sådan startede det. Bevæbnet med en trykluftpistol og med inspiration fra fantasyblade laver han i dag tuftede tæpper, som med abstrakte farve- og mønstersammenstød vækker opmærksomhed i hele kunstverdenen.
- Uanset om det er en spraydåse eller en trykluftpistol, jeg står med, så er teknikken omtrent den samme.
For nylig indledte han et prestigefyldt samarbejde med tæppeproducenten Kasthall, hvilket resulterede i 20 forskellige tæpper. Køberne er sygehuse, skoler og virksomheder, der ønsker en moderne samtidsprofil. Men alle fremskridt til trods så kommer Jonathan aldrig til at droppe maleriet:
- Det er en demokratisk ret at kunne male, alle byer burde have lovlige graffitivægge.

Jonathan Josefssons Ollio-tæppe til Kasthall.
Fra graffitimaler til kunstner. Jonathan Josefsson har virkelig slået igennem.