En renere verden

2015-09-29

Efterhånden som luften bliver stadigt dårligere i vores byer, kræves der innovative og radikale løsninger. Hollænderen Daan Roosegaarde har indsamlet penge via Kickstarter og konstrueret en syv meter høj luftrenser, som nu roses af miljøforskere over hele verden.

– Det, som fik mig til at reagere, var en rapport, som viste, at luften i Holland er blevet så forurenet, at den i gennemsnit forkorter den forventede levetid med næsten et år, fortæller Roosegaarde.

Smog Free Tower renser 30.000 kubikmeter luft i timen og skaber en lomme af luft omkring sig, uden at forbruge mere energi end en elkoger.

Den gigantiske luftrenser står nu i et boligområde i Rotterdam, men vil snart blive vist frem på en verdensturné, bl.a. i Mumbai og Beijing. To byer, hvor smoggen ligger så tæt, at indbyggerne har vænnet sig til, at det kun er i weekenderne, når biltrafikken mindskes, at himlen er blå.

Dette forhold vil ikke en gang flere hundrede Smog Free Towers kunne ændre på, men Roosegaardes opfindelse kan, hvis den anvendes rigtigt, skabe nødvendige åndehuller i byer og på arbejdspladser, som lider under dårlig luft. Men også igangsætte en nødvendig debat om miljøet og tjene som inspirationskilde.

– Vi mennesker har opfundet fantastiske maskiner, som giver os mulighed for at komme hurtigt rundt i verden. Problemet er, at nu slår maskinerne tilbage, og det skal vi kunne håndtere, siger Roosegaarde.

Og her må alle i samfundet hjælpe til. Kinnarps forsøger at yde sit bidrag til et bedre miljø ved bl.a. så vidt muligt at anvende "rene" materialer. Eksempelvis er 60-90 procent af alt det aluminium, som Kinnarps anvender, genanvendt.

Hvis du gerne vil læse mere om Kinnarps miljø- og bæredygtighedsarbejde "The Better Effect", skal du klikke her