A material world

2015-11-03

Hvordan ville det føles, hvis et arkivskab blot vejede nogle få kilo, og du med lethed kunne løfte dit arbejdsbord med én hånd? Det kan snart blive til virkelighed!

Lige nu forskes der intensivt overalt i verden for at finde nye materialeblandinger, som er både mere holdbare og lettere. Den amerikanske flyproducent Boeing er måske den, der med sit microlattice er kommet allerlængst. Et revolutionerende metal, der er 100 gange lettere end flamingo og 1.000 gange tyndere end et hårstrå.

I sin opbygning ligner microlattice den måde, hvorpå det menneskelige skelet er opbygget, nemlig med en hård skal rundt om et hult indre.

Boeing har endnu ikke afsløret, hvordan materialet skal anvendes, men man kunne forestille sig, at det fremover vil kunne indgå i flyvægge og -gulve for at reducere vægten og dermed bidrage til at sænke energiforbruget.

Et andet interessant materiale, der eksperimenteres med i øjeblikket, er biologisk beton, som opfanger og suger regnvand til sig, hvilket betyder, at det eksempelvis bliver nemt at lade planter vokse på husvægge.

Kinnarps følger naturligvis udviklingen nøje.