Luften er ikke gratis

2016-03-04

Vi tilbringer op til 90 % af vores tid indendørs. Alligevel er indeluften en ofte overset miljøfaktor. Men arbejdsgiverne ville kunne tjene en hel del ved at fokusere lidt mere på det, medarbejderne skal indånde.

Ifølge en undersøgelse fra den internationale organisation World Green Building Council kan produktiviteten øges med hele 11 %, hvis man forbedrer luftkvaliteten på arbejdspladsen, f.eks. ved at reducere luftens CO2-indhold. Britisk forskning har vist, at blot ved at tilføre kontormiljøet levende planter kan produktiviteten øges med 15 %. De ansatte bliver mere fysisk, kognitivt og følelsesmæssigt engagerede i deres arbejde. Omvendt kan et for lavt CO2-indhold give symptomer såsom træthed, hovedpine og øjenirritation.

Men for nylig blev der offentliggjort en rapport, som er mere akut end som så. Rapporten stammer fra det britiske Royal College of Physicians og Royal College of Paediatrics and Child Health, som hævder, at op mod 99.000 mennesker dør i Europa hvert år på grund af luftforurening i hjemmet og på arbejdspladsen. En årsag til, at tallet er stigende, er ifølge lægerne bag rapporten, at vi bliver stadigt bedre til at isolere vores bygninger samt det forhold, at partikler, gasser og kemikalier fra f.eks. rengøringsprodukter får lov til at forblive i luften og gøre skade. Nogle eksempler på luftforureningens livstruende virkninger er aborter og misdannelser hos fostre samt øget risiko for hjerteanfald, hjerneblødning og cancer.

Rapporten bliver en øjenåbner for først og fremmest myndighederne til at begynde at tage indeluften lige så alvorligt som udeluften. Men i ventetiden kan det være en god idé at få tjekket ventilationsanlægget på arbejdspladsen. Og måske købe en plante eller to.