Strålende idé

2015-03-17

Forskerne søger hele tiden efter nye miljøvenlige energikilder. Kinnarps har kigget nærmere på et af de største samtaleemner lige nu inden for videnskaben – lampen, der lyser ved hjælp af blækspruttebakterier…

Lyder det som hokuspokus? Det er det ikke. Teknikken er faktisk den samme, som når bølgetoppene på havet pludselig bliver selvlysende om natten. Forklaringen på fænomenet er, at når bølgen slår ind mod stranden, reagerer bakterierne med syre, og den kemiske reaktion, der opstår, skaber et lysskær.

– Dette er en helt ny måde at skabe energi på, hvilket vi håber at kunne finde mange anvendelsesområder for i fremtiden, siger Teresa van Dongen ved Designakademiet i Eindhoven.

Lampen har fået navnet Ambio, hvilket på latin betyder "indsigelse". Et passende navn til en lampe, der bryder alle love. Blækspruttebakterierne placeres i en saltvandsopløsning, og derefter puffer man let til lampen, så den begynder at vippe. Simsalabim, og der blev lys! Bevægelsen får lampen til at lyse i 20 minutter. En perfekt lyskilde til arbejdspladsen, der troede, at der var tænkt på alt, når det kommer til miljøet. Ambio er dog stadig under udvikling.