Fra skrivebord til sacco

2016-10-11

I dag er der lige så mange måder at arbejde på, som der er ansatte, og forskellige generationer stiller forskellige krav til deres arbejdsmiljø. Den perfekte arbejdsplads skal stimulere både kreativitet og fleksibilitet – uden at begrænse ergonomien.

Engang Var Skriveborde, robuste kontorstole og ovale konferenceborde den naturlige måde at indrette et kontor på. Sådan ser mange arbejdspladser stadigvæk ud, men i dag arbejder mange af os lige så godt i sofaen eller Sacco-sækkestolen De fleste er enige om, at et varieret kontormiljø gør underværker for kreativiteten. Nogle af verdens største og hurtigst voksende virksomheder såsom Google, Microsoft og Spotify er også blevet hyldet for deres "gale" kontorer med hængekøjer, tv-spil og bordtennisborde.

Jane Ahlin, ergonom hos Ergo@Work og bestyrelsesformand i Ergonomi & Human Factors Sällskapet Sverige anbefaler ikke, at man skrotter alle skriveborde til fordel for puderum og boldbassiner. Ifølge en undersøgelse foretaget af Kinnarps og United Minds vil fire ud af fem kontoransatte have adgang til ergonomiske arbejdsmøbler. Fire ud af ti arbejder stående hver uge, og hver anden efterspørger hjælp fra en ergonom. Synet på arbejdsmiljø er forskelligt fra generation til generation, hvor de ældste er mest traditionelle med fokus på ergonomi samt ro og koncentration. 76 % af de kontoransatte i alderen 51-69 år mener, at det er vigtigt at have sit eget kontor, mens det er mindre end halvdelen af personerne mellem 15 og 35, som anser dette for at være vigtigt.

Men bevidstheden øges også der, mener Jane Ahlin:
– Jeg synes, at forskellen var større tidligere. Før var de unge udødelige, men i dag er man mere bevidst. Mange har selv oplevet at have muskeltræthed eller har personer i deres omgangskreds, som oplever dette, og så bliver man mere opmærksom på, hvordan man arbejder.