Functional food

2016-09-22

Interessen for functional food – mad, som optimerer kroppens funktioner, vokser, så det knager. Vi tog kontakt til Anneli Hallberg, kok, sundhedscoach og personlig træner, som fortæller mere om, hvordan vi kan få det bedre.

Functional Food opstod i Japan i 1980'erne. Kort fortalt indebærer det, at man spiser mad, som virkelig giver kroppen det, den har behov for.

– Vi tænker ikke altid på, at det, vi spiser, skal hjælpe alle kroppens celler, muskler, hjerte og hjerne med at fungere optimalt uden komplikationer, siger Anneli Hallberg. Vi ønsker at være friske og velfungerende, men spiser mad, som ikke giver kroppen det, den har brug for.

 Velkendte madvarer inden for functional food er mejeriprodukter med nyttig bakteriekultur, fiberrige brød- og pastaprodukter samt margariner med nyttig fedt af typen omega-3-fedtsyrer. Men at "tilføje funktionalitet" er også en god måde at sælge flere produkter på. Bønner, nødder og grøntsager er ypperlige eksempler på naturligt funktionelle fødevarer.

Planlæg Din Mad

Hjørnestenene i gode madvaner er at spise regelmæssigt, spise frokost, spise mange grøntsager og drikke vand. Begrænse mængden af sukker, halvfabrikata og alkohol. Øge indtagelsen af grøntsager, reducere mængden af kød og kulhydrater.

– Gode madvaner handler om planlægning. Afsæt 30 sekunder, og gennemtænk morgendagens mad, så bliver det nemmere at holde sig til planen.

Lyt Til Din Krop

Skaf dig viden om functional food på nettet eller via en diætist eller kostvejleder. Anneli Hallberg opfordrer også til, at vi alle lytter til kroppens signaler.

– Som individ ved man ofte bedst, hvilken mad der får en til at have det godt – hvis man lærer at føle efter. Vær opmærksom på, hvordan dit tarmsystem har det, hvilken mad, der holder dit humør oppe, og tænk over dine madvaner. Så er du allerede kommet langt.