Funktionelt lys

2014-05-08

Funktionalismens store mester Alvar Aalto er kendt for sin arkitektur og sine møbler. Men at han også var en fantastisk belysningsdesigner, kan man se på en ny udstilling på det belgiske kunstcenter Grand-Hornu.

Få har ændret vores syn på arkitektur så meget som Alvar Aalto. Hans funktionelle formsprog vækker stadig beundring den dag i dag. Fra 1920'erne og frem tegnede han et imponerende antal villaer, offentlige bygninger og møbler, der er blevet ikoner for deres tid. Men en side, der er mindre kendt, er hans mange fantastiske lamper. Alligevel designede han hundredevis af dem, og de vises nu frem på udstillingen Lightings. Der er mulighed for at se lamperne i Belgien i løbet af foråret.
   Udstillingen består af to dele, hvoraf den ene er en fantasivækkende installation – en træbro over vand, hvor lampernes lys spejler sig smukt. Tanken er, at kontrasterne og spejlingerne, der opstår, skal minde om naturen, som var Aaltos primære inspirationskilde. Her finder man Bikuben, Englevingen, Håndgranaten og mange flere. Dramatiske navne fra en dramatisk tid.
   Den anden del af udstillingen viser fotografier af den arkitektur, som lamperne blev tegnet til. Her kan vi følge med på en snoet vandring mellem biblioteker og møderum, plejefaciliteter og kommunale bygninger. Man bliver forbløffet over hans produktivitet! Besøg udstillingen, og find lysende inspiration til din egen arbejdsplads.