Grønt lys

2016-05-10

Fra stort til småt – verden skal tænke grønnere, også når det gælder indretning. Et af Milano-messens store samtaleemner var den ledningsfrie LED-lampe Candela, som genererer sin egen elektricitet fra bioetanol, hvilket betyder, at den også kan fungere som en udmærket oplader til din mobiltelefon!

– Candela er et fantastisk eksempel på, hvordan man ud af gammel teknologi kan skabe noget helt nyt, siger Alessandro Sarfatti, tidligere administrerende direktør for den traditionsrige belysningsvirksomhed Luceplan, men som nu er gået videre og har grundlagt Astep, en innovativ lampevirksomhed med rødder i Danmark og Italien.

Candela, som er Asteps første produkt, er en kombination af moderne LED-teknologi og en olielampe, men uden generende røg. Den fyldes med bioetanol, og derefter tænder man vægen, der er lavet af ildfaste keramiske fibre, med en tændstik. Præcis, som man plejer. Bortset fra, at Candela lyser meget bedre end en traditionel olielampe. Den varme, som flammen genererer, danner en luftstrøm, som opfanges af en generator og omdannes til elektricitet, som får LED-dioderne til at lyse. Overskydende energi lagres i et batteri og kan anvendes til opladning af mobiltelefoner. Perfekt til lange, herlige sommeraftener udendørs. Men også et tydeligt eksempel på en af de stærkeste trends, som man kunne opleve på Milano-messen, nemlig hvordan møbler og indretning forsynes med nyskabende teknologi. En udvikling, som vi kun har set begyndelsen af.