Grønt ansvar

2016-04-05

Præcis ligesom alle virksomheder altid har skullet indsende en årsrapport, skal en række europæiske virksomheder nu udarbejde en såkaldt bæredygtighedsrapport.

Så hvad indebærer dette: For at bruge et pokerudtryk – loven (som er baseret på et EU-direktiv fra 2014) "caller" virksomhederne, som nu åbent må lægge kortene på bordet og vise, hvad man gør for bl.a. miljø, bæredygtighed og sociale spørgsmål.

Det er altså ikke længere tilstrækkeligt at smide en miljølog op på sin hjemmeside, den type af såkaldt Green Washing kommer ikke til at fungere. Nu tvinges virksomhederne til at tage ansvar for, hvilket aftryk de efterlader i samfundet.

I Sverige forventes loven at træde i kraft allerede den 1. juli, og de øvrige EU-lande følger efter. Tre kriterier afgør, hvilke virksomheder der er omfattet af loven: Omsætning, antal medarbejdere, og om der er en stor offentlig interesse. Som tommelfingerregel kan man sige, at loven gælder for alle virksomheder med over 500 ansatte (i Sverige og Danmark er det 250). Eftersom miljøarbejde ikke kan importeres i et Excel-ark, regner man med, at den sværeste omstilling for mange virksomhedsledelser bliver psykologisk – at sætte sig ind i en helt ny verden, hvor man indledningsvis ikke kommer til at tjene nogen penge, men derimod høster masser af goodwill og tillid hos kunderne.

En god måde at starte på er at sikre, at indretningen er miljøtilpasset. Hos Kinnarps kan vi hjælpe dig og din virksomhed med at skræddersy den bedste løsning.