ININTUITIVT DESIGN

2013-04-30

Det mest omtalte belysningsprodukt på dette års messe i Milano er opfundet af nordmanden Daniel Rybakken. Med den geniale lampe Ascent, som han har udviklet for italienske Luceplan, har han gjort alvor af noget, der begyndte som en konceptuel idé.

Den norske lysmester Daniel Rybakken har gjort det igen.  Denne gang med den intelligente bordlampe Ascent for italienske Luceplan. Når man trækker lampen ned langs den slanke stilk, dæmpes lyset, og en enkel håndbevægelse opad øger lysspredningen.  Lyset slukkes helt, når lampen når helt ned i bunden. Det geniale ved Ascent er, at man kun behøver se lampen en enkelt gang, for med det samme instinktivt at forstå, hvordan den fungerer.
"Bevægelsen, hvor man skubber lampeskærmen opad for at få et stærkere lys og nedad for at dæmpe det, er en konceptidé, men samtidig er det i virkeligheden en meget naturlig bevægelse," fortæller Daniel Rybakken.
Daniel Rybakken var stadig i gang med sin uddannelse, dengang han sendte sit CV til koncerndirektøren for den ansete belysningsvirksomhed. Derefter hørte han ikke så meget som et ord.  Men så en dag, flere år senere, fik han et telefonopkald fra chefen hos Luceplan, som sagde, at han gerne ville mødes, så de kunne tale sammen.  Det første fælles projekt var Counterbalance; en vægmonteret lampe, der blev et hit på Euroluce 2012 i Milano.  Den havde det samme stilfulde lampehoved, der går igen på Ascent.
"Idéen bag Ascent fik jeg efter et møde med Luceplan i Milano. Jeg sad i toget på vej til Malpensa og tænkte på, hvordan Counterbalance kunne bruges i en restaurant eller på et bibliotek. Hvis bordene stod tæt på væggene, ville der ikke være noget problem, men hvis møblerne stod inde midt i rummet, var der brug for en lampe, der kunne anbringes direkte på bordet.  I restauranter er der sædvanligvis behov for blød og dæmpet belysning, mens der kræves mere intenst lys på et biblioteksbord.  Ascent fungerer i begge tilfælde."
 Hvis du ikke var designer, hvad ville du så gerne arbejde med i stedet for?
"Grafisk design, fotografering og film. Og i netop dén rækkefølge."

 

Få flere oplysninger på: danielrybakken.com eller luceplan.com

Fotos: Luceplan