MUSEUM FOR MILLIONER

2013-05-24

Tags:

Nu slås byerne om turisterne med spændende arkitektur. Kinnarps kigger på en ny populær trend og møder Björn Ulvaeus, der fortæller om sin seneste satsning - et ABBA-museum, som skal blive en af verdens ti største musikattraktioner.

Museer er blevet vor tids store turistattraktion. Med en moderne arkitektur, der sommetider til og med blænder selve indholdet, lokker de millioner af besøgende til. Frank Gehrys Guggenheimmuseum i Bilbao er måske det bedste eksempel på, hvad en enkelt bygning kan gøre for en hel by.
Nu bemærker vi, at Stockholm håber på noget lignende. Blandingen virker helt uimodståelig: Skyhøje plateausko, skøre glimmerkostumer, en af verdens mest kendte musikgrupper og en fantastisk arkitektur signerer den prisbelønnede arkitekt Johan Celsing.
Det handler naturligvis om det nye ABBA-museum.
Siden de første planer til et museum blev lagt i 2006, har millioner af fans ventet spændt.
D. 7. maj var det endelig tid til indvielsen, og Kinnarps var naturligvis til stede.
Museet ligger i bydelen Djurgården, der ligger uden for Stockholms city. Det er et grønt område, som årligt tiltrækker mere end 15 millioner gæster - i Europa er det kun Disneyland i Paris, som er større.
- Vores målsætning er at blive en af verdens ti største musikattraktioner, fortæller Björn Ulvaeus, der selv har været meget aktiv i projektet, især efter han overvandt sin første tøven.
- Det er naturligvis meget underligt at bygge et museum, der handler om sig selv.  Men eftersom at vi blev opløst i 1982, føles det så fjernt nu, så det nærmest ikke handler om os, men mere om et  fantastisk eventyr.
Med sine fyrretræsfacader og kobberindfattede ruder skiller bygningen sig ud i forhold til den omkringliggende ældre bebyggelse. Ud over selve museumsdelen indeholder bygningen også en restaurant og et førsteklasse hotel.

Johan Celsing er arkitekten, der står bag ABBA-museet.

Björn Ulvaeus og Benny Anderssons skrivehytte på Viggsö er opbygget på museet.
Foto: Åke E:son Lindman