Kommunikér mere (og bedre)

2014-04-01

Nogle gange føler vi, at vi taler for døve ører. Andre gange kan der opstå en forfærdelig misforståelse ud af ingenting. Her er der nogle tips til, hvordan du kan forbedre kommunikationen på kontoret!

Man møder på arbejde og kommer til at slynge en tilfældig kommentar ud ved kaffeautomaten. Det var ikke ondt ment, men snart spredes rygterne som en steppebrand. Er det genkendeligt? Nogle gange kan det være svært at komme igennem til hinanden. Den danske filosof og videnskabsmand Tor Nørretrander gennemførte i 1990'erne en række spændende studier, der viste, at når vi sidder lige overfor hinanden i en koncentreret samtale, så opfatter vi kun hvert andet ord af det, som den anden siger. Det er derfor nemt at forstå, hvor svært det kan være at få budskabet igennem i et stressende kontorlandskab med en deadline om ti minutter ...
Sam Ford, chef for det strategiske kommunikationsbureau Peppercomm, giver her nogle enkle men særdeles nyttige tips til, hvordan vi kan kommunikere bedre med hinanden.
1. Hold op med at tjekke mobiltelefonen – lyt koncentreret, ligegyldigt om det er chefer, medarbejdere eller kunder, der taler.
2. Sæt dig ind i den andens situation. Hvad er det, han eller hun forsøger at formidle til dig? Skab forståelse i dit hjerte.
3. Kræv ikke for meget af den person, som du kommunikerer med. Med andre ord: Tal ikke folk ihjel!
4. Vær forsigtig med kvantificering. I nutidens digitale verden bliver kunder og medarbejdere nemt til tal og statistikker. Glem ikke, at det er mennesker, som du arbejder med.
5. Mål ikke kun succes i tal. Læg også vægt på bløde værdier.
6. Vær åben, og citér gerne dine kilder, når du anvender fakta. Det styrker din argumentation og troværdighed.