VI GØR, SOM VI SIGER

2016-08-19

Materialetilførslen styres automatisk, så de ansatte slipper for tunge manuelle løft. Stolstellet vinkles op, så det bliver nemmere at udføre de finmotoriske momenter. Specialfremstillet værktøj og tilpasset værktøjsplacering gør, at der er et flow i arbejdet uden stress.

Ergonomi handler om det hele menneske – og hele virksomheden. i hvert fald når det gælder Kinnarps. Samtidig med, at virksomheden udvikler, producerer og sælger indretning til andre organisationer, er man jo også selv en stor arbejdsplads, med lige så høje.

– Ja, jeg mener nok, at vi har højere ambitionerend de fleste andre virksomheder, når det handler om ergonomi,det ville være mærkeligt andet, siger produktionsdirektør AndersHermansson. For det første ved vi, hvor vigtigt det er med ergonomifor, at mennesker skal have det godt og kunne præstere. For detandet har vi allerede den nødvendige kompetence i virksomheden,så det bliver lidt nemmere og mere indlysende, at vi skal have voresegne gode ergonomiske løsninger.

ERGONOMI FRA STARTEN

Det høje ambitionsniveau gælder naturligvis ikke alene vores egnekontormiljøer, men er en rød tråd igennem hele processen – fraproduktion til levering. Eftersom mange af Kinnarps’ produkter erteknisk avancerede, er monteringen en af de store udfordringer.I Kinnarps’ fabrik i Jönköping er der netop blevet taget en ny linje formontering af stolestel i brug. Vi tog derhen for at tale med ergonomenog fysioterapeuten Anders Lundahl, som længe har arbejdet medergonomi hos Kinnarps.

– Vores systematiske arbejde med ergonomi gennemsyrer alt, hvadvi gør, og den nye linje er et godt eksempel på det. Den ergonomisketankegang begyndte allerede på tegningsstadiet, og siden har vi haften testarbejdsplads, som vi evaluerede, inden vi etablerede den færdigelinje, siger Anders Lundahl, da vi er kommet ind i fabrikken. Enaf de store udfordringer med netop den her montering er de mangefinmotoriske og præcisionskrævende momenter, som skal udføresinde i stellet og i forskellige vinkler. Linjen sørger derfor for, at stolestelletautomatisk placeres i en ret vinkel for montering i stedet for,at de ansatte skal arbejde i unaturlige og belastende kropsstillinger.
– Vi har også hæve-/sænkegulve, så arbejdshøjden bliver korrekt,uanset hvor lang man er, og så kan medarbejderne vælge, om de vilsidde eller stå ved deres arbejdsstation.


FORTSÆTTER MED AT UDVIKLE

Anders Lundahl fortsætter med at fortælle om linjen, mens vi gårrundt og kigger. Han viser det affjedrede gulv og påpeger, at lysethverken skygger eller blænder, og at værktøjet er let tilgængeligtog tilpasset efter arbejdet. Hver lille detalje er gennemtænkt, viser det sig.
– Og du bemærker sikkert også, at jeg kan tale i et normalt stemmeleje,fordi lydniveauet er så lavt, siger han.Sikkerhed er naturligvis et indlysende aspekt og noget, som bl.a.håndteres med dobbeltkommandoer, som kræver begge operatørenshænder, hvilket betyder, at man forhindrer klemskader.Ligeså selvfølgeligt er det, at materialetilførslen ikke kræver nogentunge, manuelle løft. Anders Lundahl har al grund til at være tilfreds.

– Ja, jeg er tilfreds i den forstand, at produktionsmiljøet er blevetrigtig godt, men der er andre ting, som kan blive endnu bedre, og detgælder både her og andre steder i organisationen. Vi fortsætter medat udvikle ergonomiske løsninger og gøre det, vi siger.

Explanation; Anders Lundahl: Anders Lundahl er uddannet ergonom og fysioterapeut ogarbejder hos Kinnarps. Foruden det ergonomiske udviklingsarbejdeomkring produkterne kontrollerer Anders allearbejdspladser og sørger for, at alle medarbejdere får råd ogvejledning i, hvordan man arbejder på en ergonomisk måde.