Trampende trend

2014-08-28

Det er både praktisk og miljøvenligt - flere og flere vælger at tage cyklen på arbejde. Her er den første cykel, som er specialdesignet til pendlere!

Du ser ham hver dag i trafikken. En mand på en racercykel, der tramper febrilsk i pedalerne mellem kørebanerne. Dette er en helt ny type pendlere, som til og med har fået deres eget engelsk kælenavn: "MANUK" (middle aged man in lycra=midaldrende mand i lycra).
Men cykling er jo ikke kun for mænd. Rundt om i København og Amsterdam bygges der særlige "motorcykelveje" til de trampende hurtigpendlere. Trenden ses overalt i Europa, hvor flere og flere sætter pris på hverdagsmotionen, men også at cyklen er et meget bedre miljøalternativ end bilen. Det er blevet en selvfølgelighed at pakke computer og vigtige dokumenter ned i en rygsæk og så tage cyklen på jobbet.
Og nu har den første specialdesignede cykel til pendlere set dagens lys. Det er den canadiske virksomhed, Vanhawks Valour, der står bag cyklen, som er udstyret med GPS og den seneste bluetooth-teknologi. Cyklen har også sensorer, der automatisk advarer cyklisten mod farer og andre trafikale problemer. Hvis en bil for eksempel nærmer sig hurtigt i den "blinde vinkel", så begynder grebene automatisk at vibrere. Cyklen indsamler også jævnligt oplysninger om din rute og registrerer ujævnheder i vejen, som sidenhen kommer til at danne grundlaget for en app (som findes både til iOS og Android), som alle cyklister kan få glæde af. Cyklerne er selvfølgelig koblet på samme netværk, som så kommunikerer med hinanden. Det vil sige, at hvis cyklen for eksempel bliver stjålet, så er den nem at finde igen. En dynamo danner energi, mens du træder i pedalerne. Den sørger for at oplade cyklens elektronik. Så op på sadlen, og husk at se dig for!