PRINT DIN FROKOST

2013-04-29

00'ernes store revolution, 3D-printeren, bevæger sig i stadigt stigende grad ind i vores hverdag: Lige fra Dita Von Teeses kjole på den røde løber til hofteproteserne på operationsbordet. Nu er en ny revolution på vej – printet mad.

Er du sulten?
Så gå hen til din computer og print en burger – og husk lige pomfritterne.
Måske lyder det som en scene fra en temmelig dårlig science fiction-film, men det kan snart blive virkeligheden på en tallerken nær dig.
Den store teknologiske revolution i verden af i dag foregår nemlig inden for 3D-printere, eller såkaldt "free form fabrication" (produktion i frit format).
Basisprintere af den type har vi kendt til siden årtusindskiftet, men det er først nu, de potentielle muligheder begynder at blive taget seriøst.  Lige fra kunstige nyrer til den svenske virksomhed Arcam, der har fået stor succes med 3D-printere, der producerer hofteimplantater og flykomponenter.
Flere og flere designere har også taget teknologien til sig. Englænderen Ron Arad har skabt stor opmærksomhed med sine 3D-udskrevne briller, og for nylig dukkede burlesque-stjernen Dita Von Teese op på den røde løber i New York City i en fantastisk 3D-udskrevet kjole designet af designeren Michael Schmidt og arkitekten Francis Bitonti. Kjolen består af få hundrede gram plastikpulver.

I fremtiden vil man også kunne printe mad.  I hvert fald hvis vi skal tro Janne Kyttanen fra det hollandske designfirma Freedom of Creation, som har specialiseret sig fuldt ud i 3D-udskrevne produkter og har opnået stor succes med sine smukke lamper.

"Når alt kommer til alt, så handler det bare om at flytte molekyler og atomer. Det er en teknologi, vi snart vil have fuldstændig styr på," siger Janne Kyttanen, som forudser en fremtid, hvor vi downloader designet som modeltegninger online og fremstiller vores egne produkter hjemme i sofaen.
Man kan allerede nu købe en enkel 3D-printer for omkring 600 euro (ca. 4.500 kroner).

Læs og se mere på: www.freedomofcreation.com

 

Foto af lamper: Freedom of Creation.
Foto af kjole: Michael Schmidt studios.