At prioritere rigtigt

2014-03-13

Nogle mennesker har et overskud af energi og lader til at have tilstrækkelig tid til at nå alt. De har lært den vigtigste lektie – at prioritere rigtigt. Her er en minivejledning til, hvordan du kan vinde mere tid!

Hvor mange gange er det sket, at du er gået hjem efter en lang, stressende arbejdsdag uden egentligt af kunne svare på, hvad du har fået lavet? Vi arbejder i uendelige mængder e-mails, møder og automatkaffe, så det er ikke så underligt, at livet indimellem føles som et evigt hamsterhjul, når du ligefrem også breder arbejdspapirerne ud på sengen derhjemme. Den amerikanske forfatter Leo Babauta har funderet over, hvordan vi kan arbejde færre timer, men alligevel blive mere effektive. Han mener for eksempel, at vi alle ville få det bedre, hvis vi forsøgte at vurdere de opgaver, som vi stilles overfor: "Tag for eksempel det der med mødehysteri. Spørg dig selv, om jorden går under, hvis du ikke deltager i alle møder hele tiden?" Med en smartere balance kan du frigive en masse energi og tid, hvilket påvirker din udvikling på en positiv måde, både på jobbet og derhjemme. Babautas tre bud lyder sådan:

  1. Se dig selv som en feinschmecker, hvad angår din tid: Er alle de opgaver, som du står med, virkelig værd at bruge energi på? Hvad kan du vælge fra?
  2. Det tager tid at lære at prioritere rigtigt. Begynd allerede i dag med nøje at gennemgå dine arbejdsopgaver og rangordne dem. Hvilke af dem er vigtige for din karriere? Hvilke kommer til at påvirke dig på en positiv måde? Koncentrér dig om dem, så løser resten sig.
  3. For at kunne fungere godt er du nødt til at skabe plads til dig selv på en mere gennemgående måde, så du kan arbejde koncentreret uden distraktioner. Når du står overfor en vigtig opgave, så luk af for alle unødvendige rss-strømme, twitterkonti og sociale medier, som blot distraherer dig. Tag én "digital detox"-dag om ugen, hvor du ikke engang tjekker dine e-mails. Tør du?