Rå rum

2013-09-18

Efter årtier med blanke gulve og polerede overflader ser man nu, at en lang række kontorer går mod strømmen. Men er den rå æstetik kommet for at blive?

En undersøgelse, foretaget i foråret af Kinnarps, viste, at kun én ud af fire er fuldt tilfredse med deres arbejdsmiljø. Men hvordan ser et inspirerende, velfungerende miljø ud?
- Undersøgelsen styrker vores overbevisning om, at skræddersyede arbejdsmiljøer, der tager hensyn til den enkelte medarbejder, er absolut de bedste, siger Elisabeth Slunge, Brand, Range, Design Director på Kinnarps.
En trend på kontorerne, som har vokset sig stor især i USA, handler om få den rå æstetik tilbage. Lokaler, der fører tankerne tilbage til gamle fabriksmiljøer med slidte cementgulve, synlige rør og udluftning samt blyindfattede ruder.
Ifølge Marc Kushner, stifter af og administrerende direktør i Architizer, et socialt netværk for arkitekter og indretningseksperter i USA, er forklaringen på trenden enkel.
- De ansatte vil gerne føle, at de faktisk er med til at bygge noget op fra grunden.  At de er en del af noget, der er større end dem selv. I de rette omgivelser forsvinder gamle hierarkier, og noget nyt kan opstå.
Jason Freedman fra kontoret 42 Floors i San Francisco, som samler ledige kontorlokaler på sin side, bekræfter trenden og fortæller, hvordan attraktive, eksklusive kontorlokaler nu rives ned for ganske enkelt at få den eftertragtede rå, industrielle følelse frem i stedet.
Arkitektkontoret o+a, der står bag Microsofts Campus i Washington, selve centrum for innovation i virksomheden, har gjort sit hjemmearbejde godt. Her åbner tunge garageporte op for det offentlige, rå ydre i lokalerne. Alt sammen for at skabe en følelse af afsæt og nybyggerånd.