I miljøets tjeneste!

2016-03-23

Trio.

I al den tid vi har forbrugt ting, har vi også smidt dem ud. Så det er måske ikke så underligt, at der inden for industridesign findes så mange ikoniske papirkurve – den danske 1930-klassiker Vipp er eksempelvis udstillet på New Yorks moderne museum MoMa.

Indtil for nogle år siden havnede alt på et og samme sted, fra teposer og tomme dåser til de dårlige idéer. Men efterhånden som vi i stigende grad sørger for at sortere og genvinde vores affald, er papirkurvsløsningerne tvunget til at blive endnu mere kreative. Her er tre smarte eksempler:

Mines above ground, den Malmø-baserede virksomhed bag de designede papirkurve med indbygget sortering, har regnet lidt på, hvad svenske kontorer kan vinde ved at sortere mere: Hvis et kontor med 300 papirkurve, som hver og en fyldes med et halvt kilo affald om dagen, øger andelen af sorteret affald fra 20 til 80 procent, ville de kunne spare over 100.000 svenske kroner om året. Papirkurvene fra Mines above ground fremstilles af genvundet materiale og har fire forskellige rum til henholdsvis dåser/flasker, papir, madaffald og metal. Sorteringen sker i det øjeblik, affaldet smides ud, og dermed er en del af processen mellem udsmidning, tømning og hentning klaret.

En lignende løsning findes hos designvirksomheden Materia, som har specialiseret sig i offentlige miljøer og moderne organisationer. I kollektionen findes papirkurven Trio, som rummer en samlet volumen på 95 liter og har holdere til tre særskilte poser til henholdsvis dåser/flasker, papir og øvrigt affald.

To andre eksempler på, at genvinding ikke behøver at indebære et designkompromis, er den opdaterede version af Wescos klassiske Push, Push Two, med to separate låg og rum, og den smarte Totem fra Joseph Joseph med flere forskellige udtagelige beholdere og indbygget lugtfilter.

 

Totem.

En helt anden måde at formindske affaldets forurenende virkning på er at presse det sammen allerede på papirkurvsstadiet og på den måde reducere og effektivisere affaldstransporterne. Den amerikanske virksomhed Big Belly Solar har udviklet en papirkurv til offentlig brug, som ved hjælp af solcelleenergi presser indholdet sammen til ca. en syvendedel af den oprindelige volumen. Desuden kommunikerer papirkurven digitalt og meddeler, når den er fuld, så den aldrig behøver at blive tømt unødigt. Big Belly Solar anvendes allerede udendørs af flere kommuner i Sverige, og Richard Pålsson, der er produktansvarlig for det skandinaviske agentur EWF Eco, tror på, at det kun er et spørgsmål om tid, før den også anvendes indendørs i f.eks. kontormiljøer.

– Indendørs kan den sluttes til og oplades i stikkontakten, siger han.

Big Belly Solar.