Sssch!

2015-11-12

Dårlig akustik kan ødelægge selv den bedste arbejdsplads. Alligevel er der mange steder, hvor man ikke tager det så nøje. Seks ud af ti, som arbejder i åbne kontorlandskaber, mener, at lydmiljøet er forstyrrende. Men det findes der løsninger på!

Vidste du, at når du bliver afbrudt midt i en arbejdsopgave, så tager det i gennemsnit 23 minutter, inden du igen er oppe på fuldt koncentrationsniveau? Det tilbagevendende pling fra en elevator kan være lige så irriterende som en viskende samtale i den anden ende af lokalet. Nogle gange behøver vi ikke engang at være bevidste om lyden for at få stress, hovedpine og yde en dårligere arbejdspræstation.

Så hvordan løser man støjproblemer?

På større arbejdspladser er det populært at anvende en såkaldt manipuleret baggrundslyd. Der tilvejebringes en brusende lyd i lokalerne ved hjælp af højttalere, hvilket betyder, at den forstyrrende summen forsvinder. Man kan til og med forvandle lyden fra en let blæsende vind til en behagelig havbrise. Man plejer at sige, at man "former" lyden.

På mindre arealer er lydabsorbenter og skærmvægge at foretrække. Designeren Christian Halleröd har tegnet Prim og Oktav – to af de allermest effektive og flotteste på markedet – for Kinnarps.

Men møbler kan også fungere som lyddæmpere. Ligesom det supersmarte bord Silent Whisper, som designeren Sigrid Strömgren har designet for Materia. Bordpladens specielle konstruktion dæmper støj med op til 10 decibel.

Man skal dog huske på, at alle arbejdspladser er forskellige. Derfor arbejder Kinnarps bl.a. med en videnskabelig metode, der går under navnet Sabines formel, og som gør det muligt at måle efterklangstiden og sætte den i forhold til rummets størrelse. På den måde kan man beregne, hvor mange lydabsorbenter der er nødvendige.