Smart stof

2014-12-11

Smart stof

I fremtiden kommer vores tøj til at fortælle, hvordan vi har det, advare os mod junkfood og sige, hvornår vi skal finde løbeskoene frem.

Hvordan kommer fremtidens tekstiler til at se ud? Eller rettere sagt, hvilke funktioner vil de have? The Next Black er en spændende dokumentarfilm af David Dworsky og Victor Köhler, som havde premiere på internettet i sommeren 2014. I filmen fortæller nogle af verdens førende fremtidsforskere inden for modeindustrien, hvad den hurtige teknologiske udvikling indebærer. Hvis du endnu ikke har set The Next Black, anbefaler vi dig at downloade den. Filmen er et lille mesterværk om et af vor tids mest følsomme spørgsmål, blandt andet hvordan vi kan håndtere det stigende miljøproblem inden for mode- og tekstilindustrien. En af de mange interessante stemmer i filmen er Suzanne Lee, kreativ chef hos Biocoture.
"Den måske mest banebrydende nyhed er muligheden for biologisk produktion, hvilket indebærer, at man benytter sig af levende organismer, der 'fremstiller' tøjet fra begyndelsen til enden. På den måde vil der aldrig forekomme unødvendigt spild," siger Suzanne Lee.
En anden fantastisk udvikling er den, der sker indenfor 'wearable tech', hvor tøjet er forsynet med sensorer, der måler dit blodsukker, har tjek på pulsen og kropstemperaturen – som din helt egen sygeplejerske. Adidas er en virksomhed, der er kommet langt med udviklingen, og som faktisk allerede sidste år lancerede miCoach Elite System.
"Jeg tror, at de fleste mennesker er interesserede i at få vejledning i, hvordan de kan få det bedre og leve lidt længere, og det gælder ikke kun sportsfolk," siger Matt Hymers, produktchef hos Adidas.