Lyd eller mislyd?

2014-12-02

Lyd eller mislyd?

Hvordan er akustikken på din arbejdsplads? Kinnarps rapporterer om en undersøgelse fra World Green Building Council, der viser, at forstyrrende lyde nedsætter vores arbejdskapacitet med hele 66 procent i snit.

Du er fuldstændigt opslugt af dit arbejde, idet der pludseligt standser to kolleger lige ved dit skrivebord og begynder en engageret diskussion. Det er noget, alle kan genkende. Og naturligvis bliver du forstyrret, men der er ikke så meget at gøre. Du skærer tænder og begynder forfra. Så hvordan løser man dette problem i et åbent kontorlandskab? Det går jo ikke at forbyde samtaler og ringende telefoner. Man kan derimod eliminere de værste lydgener ved at sikre adgang til mange mindre møderum. Men det allerbedste er helt klart en aktivitetsbaseret arbejdsplads, så man selv kan vælge, hvor og hvordan man ønsker at arbejde, ligesom Kinnarps' aktivitetsbaserede koncept Next Office, som fokuserer på helheden.
Men en helt stille arbejdsplads er heller ikke noget at efterstræbe. Så forsvinder kreativiteten og energien. Normalt plejer man at anbefale en lydkulisse på cirka 45 decibel, der bidrager til at "drukne" de forstyrrende lyde og støjende kolleger. Det drejer sig altså om at finde den rigtige balance i akustikken. Den summende lyd fra eksempelvis et ventilationsanlæg behøver altså ikke at være noget dårligt. Men alle arbejdspladser er forskellige, og man skal tage stilling til, hvad der skal prioriteres - kommunikation eller koncentration?