Husdrømmen, der blev knust

2014-09-10

Husdrømmen, der blev knust

Vi bygger, renoverer og indretter. Men hvad sker der egentligt bag de pudsede facader? Den australske kunstner Ian Strange er besat af at vise andre sider af vores hjem.

Vi går alle rundt med husdrømme. Vi ser dem i eksklusive indretningsmagasiner eller i smukke miljøer på tv. Men der er helt sikkert ikke nogen, der har skildret vores forhold til vores hjem som den australske kunstner Ian Strange. Hans seneste installation er en kopi af barndomshjemmet uden for Perth, som han har ladet crashlande uden for Art Gallery i Adelaide. Det ligner en sort meteor, der har boret sig ned i asfalten og er derfor blevet døbt "landed".

Huset er en reaktion på jordskælvskatastrofen i Christchurch i New Zealand, men også på den økonomiske krise for nogle år siden, da mange, især i Detroit i USA, blev tvunget til at forlade deres hjem. At det blev hans eget barndomshjem, der måtte stå model for dette, kom ikke bag på nogen. På tidligere udstillinger har han blandt andet lavet en replika af barndomshjemmet med et kæmpestort dødningehoved malet over hele facaden.

"Det var nogenlunde sådan, jeg havde det, mens jeg voksede op i et middelklassekvarter med fuldstændigt ens huse. Man var som alle andre, men alligevel ikke. På trods af at man var omgivet af en masse mennesker, så var man ensom," forklarer han.

Allerede som teenager slog Ian Strange igennem som kunstner, da han var graffitimaler under navnet Kid Zoom. Han begyndte tidligt at undersøge menneskers forhold til byen og hjemmet. Nogle gange på de mest dramatiske måder. Han har blandt andet sat ild til et hus i en dokumentarfilm, hvilket vakte stor opmærksomhed, og en gang forvandlede han en række boliger til kæmpestore dukkehuse, som man kunne kigge ind i. På et hustag i New York, hvor han nu bor, har han med meterhøje bogstaver skrevet "This city will eat me alive", hvilket refererer til hans ambivalente følelse til byen.