Den grønne vej

2016-06-08

Grøn transport er ikke kun godt for miljøet – det gavner også økonomien. Og man er kommet længst med denne udvikling i København!

I lang tid blev bilen anset som det store fremtidssymbol, der drev både os selv og samfundet fremad. De fleste amerikanske byer blev til og med bygget uden fortove og cykelstier. Men nu slår forskningsrapporter fast, at vi bogstaveligt talt er kommet til vejs ende, og det er ved at være på tide at parkere bilen for bestandig. Så har både planeten og tegnebogen det bedre.

Et lysende eksempel på dette er København, hvor 55 procent af byens indbyggere dagligt tager cyklen på vej til arbejdet eller til fritidsaktiviteter. Ud over at udledningen af CO2 er mindsket med 90.000 tons årligt, så viser beregninger, at hver cyklet kilometer sparer samfundet for cirka to kroner. Det er der flere forklaringer på: Det er billigere at vedligeholde og bygge cykelstier end veje, der vil være færre trafikulykker og den generelle folkesundhed forbedres, samtidig med at den positive indvirkning på miljøet vil være stor. Når mennesker afstår fra at eje en bil, vælger de i stedet for at investere i bedre boliger, hvilket også gavner samfundsøkonomien. Der kan iagttages en lignende udvikling i en række andre byer rundt om i verden, blandt andre i metropoler som London, Istanbul og Mexico City, som alle har satset på bilfri zoner med gode resultater. Men hvis bilen skal kunne blive stående i garagen, er det vigtigt at udvikle den offentlige transport. Mest innovativ har man måske været i Medellín i Colombia med et gigantisk liftsystem – Metro de Medellín – som transporterer indbyggerne frem og tilbage i store luftbårne gondoler højt over byen. Den mindskede biltrafik beregnes til en årlig besparelse på omkring 12 milliarder kroner i hospitalsomkostninger alene.

Vi er stadig langt fra det bilfri samfund, men ved at øge bevidstheden om at hver og én kan bidrage til en forandring, så er vi i det mindste slået ind på en lidt grønnere vej.