Tid til at hente ny energi

2016-06-28

Træt og udkørt? Her i ferietiden kan det således være på sin plads at minde om, hvor vigtig ferien er for kreativiteten. The power of time off …

Da den amerikanske stjernedesigner Stefan Sagmeister indså, at alt nyt, han lavede, blot var en omarbejdning af gamle idéer, forstod han, at han havde desperat brug for ferie. Men for Stefan blev det betydeligt mere end bare nogle uger om sommeren. Med den indsigt blev der født et nyt livsmønster; han bestemte sig for at leve sit liv i cyklusser og at tage et helt sabbatår hvert syvende år for at hente ny energi.

"Vi bruger vores første 25 år på at lære os ting og sager, hvorefter der følger 40 års arbejde, inden vi slutter af med 15 år på pension. Jeg tænkte, at det var en god idé at tage fem år af pensionsårene og bruge dem til at opdele mit arbejdsliv. For mig har dette betydet en verden til forskel," siger Stefan Sagmeister.

Hør hans spændende foredrag her på Ted Talks, hvor han fortæller om sine egne erfaringer, og hvordan sabbatårene har frigjort en helt ny energi. Men også om indsigtsfulde virksomheder såsom tapeproducenten 3M, som siden 1930'erne har ladet sine ansatte disponere frit over 15 procent af deres arbejdstid, og det var i øvrigt på baggrund af det program, at Scotch-tapen blev født.

"Alt, hvad jeg i princippet har lavet i de senere år, er afledt af idéer, som jeg har fået, når jeg har holdt fri," siger Stefan Sagmeister.