Sidde eller stå?

2015-09-03

Hvis man spørger videnskaben, er der ingen tvivl om, hvad der er bedst. Svaret er både og! Kinnarps ser nærmere på en spændende undersøgelse med ret forbløffende resultater.

Du har sikkert hørt, at det er godt for helbredet med hæve-/sænkearbejdsborde. Men hvor meget bedre? Canadiske Preventive Medicine offentliggjorde for nylig en banebrydende rapport, hvor man gennemgik 23 af hinanden uafhængige undersøgelser. Konklusionen var følgende:

Det er godt for hjertet. Den, som kan skifte mellem at sidde og stå, er mere aktiv og får en puls, som gennemsnitligt er otte slag højere i minuttet i forhold til den, som sidder ned hele tiden.

Bedre kolesteroltal. Det gode HDL-kolesterol øges, mens det onde LDL-kolesterol reduceres.

Slankere. I gennemsnit tabte de personer, som deltog i undersøgelserne, 2-4 kilo på et år.

Gladere. Mentalt har vi det bedre, får mere energi og oplever tilmed færre depressioner, hvis vi kan skifte mellem stående og siddende. Hvis vi så på et senere tidspunkt vender tilbage til et arbejdsbord, hvor vi sidder ned konstant, daler humøret igen.

Sammenfatning: Men er det så ikke bedst at stå op hele tiden? Nej, i længden bliver det anstrengende for ryg og led, og kroppen har også brug for hvile. Desuden viser resultaterne, at en del arbejdsopgaver, f.eks. koncentreret skrivearbejde, fungerer noget bedre, hvis vi sidder ned. Det er altså vekselvirkningen, som er hemmeligheden. Hos Kinnarps har vi en række hæve-/sænkearbejdsborde med henblik på at skabe det mest fleksible arbejdsmiljø.