Trendy i træ

2014-05-27

Mennesket har i årtusinder benyttet sig af træ som byggemateriale – før nye og moderne materialer tog over i 1900-tallet. Nu er cirklen imidlertid sluttet, og vi oplever, hvordan museer og store boligejendomme igen får træbeklædte facader. Forklaringen er naturligvis, at det er lige så flot, som det er miljøvenligt.

Hvordan skal vores børn vokse op? Kommunalpolitikerne i Hostens i det sydlige Frankrig besluttede sig for at vælge en naturvenlig og legende linje, da man skulle bygge en ny skole. Her var træ et indlysende valg. Ikke mindst fordi der er tale om en bådebygger- og håndværksregion ud mod Biscayabugten med lange traditioner for bearbejdning af træ. Det franske arkitektbureau Dauphins indfangede dette ønske i en bygning, der også flirter med den verdensberømte arkitekt Le Corbusiers rå funktionalisme. Facaden består af plader af kastanjetræ – en løsning der blødgør bygningens linjer og næsten får den til at se ud, som var den hentet direkte ud af en saga. Indvendigt dominerer spånplader og nøgne betonoverflader. Enkelt, men smukt.
Yderligere to eksempler på trætrenden kommer fra Sverige: den fantastiske kunsthal Artipelag uden for Stockholm og det innovative kvarter Strandparken i Sundbyberg, som er en otteetagers boligejendom helt i træ.