"Vi laver møbler, ikke maskiner"

2016-04-04

"Inkluderende design indebærer, at arbejdspladsen skal tilpasse sig efter mennesket og ikke omvendt. Vi laver ikke maskiner. Vi laver møbler – til mennesker," siger produktudvikler Arne Ekbom. Med mere end 30 års erfaring fra vores udviklingsafdeling ved han alt om menneskers forskelligheder.

"Mennesker sidder forskelligt i forskellige kulturer. Der kan også være store lokale forskelle. Kig f.eks. på hollænderne. De er faktisk de højeste i Europa – men også de laveste. Mange generationers indvandring har bidraget til forskellene. Det er sådan noget, man har brug for at vide, når man udvikler en kontorstol," siger Arne  Ekbom, der er specialist i netop siddemøbler. 

Grundprincippet er, at alle kontorstole skal være fleksible med indstillingsmuligheder, som tager hensyn til variationer i blandt andet vægt, længde og køn. Længden er desuden forskelligt fordelt på vores underben, lårben og ryg. Også tyngdepunktet fordeles forskelligt mellem under- og overkrop. Derfor skal stolens højde kunne indstilles ligesom sædets dybde og hældning samt ryglænets og nakkestøttens højde. Og måske allervigtigst: Vippefunktionens modstand skal kunne justeres efter brugeren, for at stolen skal give optimal støtte. En kontorstol er et af de mest komplekse produkter, som du kan give dig i kast med at udvikle.

"Sammenlign med bilindustrien. Uanset bilmærke, så er grundprincipperne de samme. Men når det gælder kontorstole, kan løsningerne være vidt forskellige. For brugeren er enhver ny stol en ny oplevelse. Det er ikke bare at sætte sig ned og 'køre derudad'. Det er derfor, at det er så vigtigt, at vi gør det rigtigt. At det bliver enkelt. For os har det været afgørende, at vi har haft ressourcerne til at udvikle vores egen platform," forklarer Arne Ekbom.

Platformen blev udviklet af Kinnarps' eget udviklingsteam i begyndelsen af 1990'erne. Arbejdet startede med, at vi indsamlede en stor mængde oplysninger fra ergonomer, fysioterapeuter og brugere. I tæt samarbejde med industridesigneren Björn Alge skabte vi de klassiske Kinnarps-stole 6000 og 8000. Egentlig var det den samme stol, og den eneste forskel var selve mekanismen eller vippefunktionen. 6000 blev forsynet med FreeFloat™; en mekanisme, som giver en meget aktiv siddemåde. "Ergonomer plejer jo at sige, at din bedste stilling er din næste stilling. Sædet og ryggen følger kroppens bevægelser helt uafhængigt af hinanden. Kroppen bliver hele tiden stimuleret på en naturlig måde. Dengang var det en stor nyhed, i dag er det branchestandard." 8000 blev forsynet med Synchrone™; en mekanisme, der er tilpasset brugere, som ikke følte sig godt tilpas med at 'flytte rundt', men som alligevel ville sidde aktivt.

"Det var vores egen variant af det, der kaldes 'synkront understel', hvor stolens sæde og ryg følger hinanden i bevægelsen. Synkrone vippemekanismer fandtes allerede på markedet, men mange mente, at de "hældede bagover", og at det føltes som at sætte sig i en tandlægestol Vores version blev konstrueret med færre bevægelser. Brugeren registrerer knap nok den åbning af hofteleddene, som vippebevægelsen skaber, men får alligevel på en tryg måde en sund variation i siddemåden."

6000 og 8000 fandtes allerede ved lanceringen i 1993 i 52 forskellige varianter, med to mekanismer, to sæder og fire ryglæn, nakkestøtte samt en række forskellige armlæn. Alle skal kunne finde den perfekte kombination.

"Indtil videre har vi solgt næsten 4 mio. kontorstole med denne platform, og vi er størst i Europa. Principperne er stadig de samme. Kunderne skal føle sig trygge ved, at de har foretaget en langsigtet og bæredygtig investering. Hvis det er nødvendigt at reparere stolen eller friske den op efter lang tids brug, er det nemt at få reservedele og at udskifte delene. Vi hjælper kunderne med at økonomisere med ressourcerne og undgå slid og kassering."

Samtidig fortsætter Arne Ekbom og kollegerne med at udvikle kontorstole i takt med arbejdslivet. Internettet har forandret meget. Lige pludselig kan vi arbejde hvor som helst, når som helst. Behovet for traditionelle, personlige arbejdspladser bliver mindre. I stedet kan medarbejderne dele et antal arbejdsborde, og mange skifter også arbejdsplads flere gange om dagen.

"I det aktivitetsbaserede kontor bliver det ekstra vigtigt med intuitivt design. At stolen er nem at indstille og tilpasse personligt. I løbet af året lancerede vi derfor en helt ny stol udviklet til det aktivitetsbaserede kontor. Capella, der er designet af Johan Larsvall og Nils Löventorn fra Idesign, har en ny mekanisme, som vi kalder FreeMotion. Også her er det tanken, at man skal opnå en aktiv siddemåde med så få indstillinger som muligt. Blandt andet har sædet en indbygget funktion med mikrobevægelser, som modvirker, at siddemåden bliver statisk."

Spørgsmålet er bare, hvor det hele ender? Bliver vi så bevægelige, at kontorstolen ikke længere er nødvendig? Nej da, griner Arne Ekbom. "Vi vil altid gerne have en stol at sidde på. Mennesket er dovent af natur."