Fremtiden i fokus

2014-03-21

GamFratesi var hædersgæster på Stockholm Furniture Fair og skabte den store velkomstinstallation i indgangshallen.

Hvordan kommer vores arbejdspladser til at se ud de kommende år? Hvad sker der med miljøet? Vi tager pulsen på Stockholm Furniture Fair, årets første store design- og møbelmesse. Det her blev der snakket om!

Hvordan har verden det? Det kan nogen gange være nok at kigge på den seneste formgivning! Et mere effektivt måleinstrument er nemlig svær at finde, og her taler vi ikke bare om sæsonens farver og mønstre, men også om økonomi og store globale strømninger. Møbler har altid været et tidsdokument, som har fastholdt historien.
     Hvad er de store spørgsmål, der dominerer møbelindustrien i 2014?
     Det absolut største spørgsmål er naturligvis truslen imod miljøet.
     At vi snart risikerer at skvulpe omkring i smeltevand fra en skrumpende Nordpol er alle klar over, men hvordan kan designbranchen gøre sin del?
     En meget tydelig udvikling på Stockholm Furniture Fair er, at miljødiskussionen har taget springet ud på værkstedsgulvene og vendt paneldebatterne ryggen. Stadigt flere virksomheder inden for møbel- og designindustrien forstår vigtigheden af at påtage sig ansvar – og at det faktisk er helt afgørende for deres egne aktiviteter. Et møbelkøb handler ikke længere bare om prisskiltet eller farven på hynderne. Forbrugerne bliver hele tiden bedre informeret om vigtigheden af kvalitet, holdbarhed og ansvarsbevidst produktion. Absolut tydeligst kunne dette iagttages i lysten til at eksperimentere blandt de unge formgivere i Greenroom. Tidligere talte man om recycle, men nu er det upcycle, det handler om – alt skal udnyttes. Ting og sager, der ellers ville ende på lossepladsen, finder en ny funktion, og skønhed kan opstå på det mest uventede grundlag. Tag eksempelvis samarbejdet mellem ni designstuderende fra Linköpings universitet og Svenskt Tenn, en af Sveriges førende indretningsbutikker, der i samarbejde skabte udstillingen Ta om hand. Tiloversblevne træfinerplader blev forvandlet til uendeligt smukke rumdelere eller endda til lamper. En stærk trend, der er lige så innovativ, som den er sympatisk.
     Derudover føltes årets udgave af Stockholm Furniture Fair usædvanligt velafbalanceret. Indretningsmesser har ellers ofte det til fælles, at producenterne gør alt for at overskygge hinanden med så ekstravagante og iøjnefaldende satsninger som muligt. Denne gang var stemningen imidlertid behageligt nedtonet, og kræfterne var i stedet brugt på kvalitet og eftertanke. Danske Fredericia var et godt eksempel på dette, hvor hovedattraktionen var en relancering af Børge Mogensens sofa No.1, en hyldest til designergiganten, der i år ville være fyldt 100 år. I samme åndedrag slap man den schweiziske formyndling Alfredo Häberli løs på Mogensens klassiker – den Spanske Stol. Fornyelse med enkle midler.

1. Upcycle var en af de mest markante trender. Spildmaterialer var blevet til lamper og rumdelere i udstillingen Ta om hand. 2. Lysstofrøret fik sit comeback! Poster lamp fra arkitektbureauet TAF. 3. Stefan Brodbecks nye mødestol Embrace for Kinnarps.

     Et gennemgående træk på messen var, at mange virksomheder havde et tydeligt fokus på en smartere dagligdag som en underfundig reference til en tid, hvor folk interesserede sig for, hvordan ting fungerer og ikke bare for, hvordan de ser ud. Det svenske arkitektbureau TAF har altid været dygtige til finurlige tolkninger af hverdagsproblemer. Denne gang rettede man blikket opad og opdaterede et af vor tids absolut største formmæssige hadeobjekter – lysstofrøret.
     - Når vi tænkte på, hvordan der kan se ud i loftet på et klassisk kontor med et virvar af ledninger og rør, virkede det morsomt at forsøge at genanvende den æstetik, forklarer Mattias Ståhlbom om Poster lamp, der naturligvis fås med miljøvenlig LED-belysning.
     Hvem havde troet, at lysstofrøret skulle få et meget rost comeback? Det må vi bare vænne os til, for mange af os kommer med stor sikkerhed til at arbejde under Poster lamp i de kommende år. Dette er en kommende kontorklassiker!
     Tilbageholdenhed prægede også den store messeinstallation, der traditionelt udføres i indgangsområdet af en indbudt hædersgæst. I år var det den dansk-italienske duo GamFratesi, som under et hav af hængende mobiler i al enkelhed udstillede egne møbler. Det styrende motiv? Balance, naturligvis! Det betyder dog ikke, at der manglede banebrydende indslag på Stockholm Furniture Fair. Emma Blanche og Fredrik Färg stod for messens måske mest innovative idé med en lænestol af tynde, sammensyede finérplader, Wood Layer armchair. Helt enestående!
     Her kan også nævnes Textilhögskolan fra den svenske tekstilmetropol Borås, hvis fornemme udstilling om, hvordan man kan integrere lys i tekstiler var oplysende i mere end én forstand. Ingen egentlig nyhed, men et forvarsel om, hvordan vi i fremtiden vil søge nye måder at forene materialer og funktioner på.
     - Vi vil gerne vise en anden måde at arbejde med tekstiler på end de traditionelle metervarer, fortæller Joanna Vikström.
     Ud over miljøet var vores arbejdspladser det helt store samtaleemne på Stockholm Furniture Fair. Man regner med, at vi allerede i 2020 kommer til at bruge hele 70 procent af vores tid på kontoret med at sidde i møder. Forklaringen er naturligvis den hurtige teknologiske udvikling, som gør det muligt for os at fjernarbejde, hvilket siden hen kommer til at stille helt andre krav til vores møbler, når vi så endelig møder hinanden. Inden for dette tema præsenterede Kinnarps en række spændende nyheder. Blandt andet har den tyske industrielle designer Stefan Brodbeck skabt en ny stoleserie, der hedder Embrace, og som er perfekt til det uformelle møde.
     - Min målsætning var at bruge formsproget til at bygge bro imellem hjemmet og kontoret. Jeg vil gerne have mere hjerte og flere følelser i kontormøbler, udtaler Stefan Brodbeck.
     Eller som sofabænken Libra, der med et legende, bølgeformet design er perfekt tilpasset til morgendagens møder, hvor kreativitet og innovation vil være i fokus.

4 andre messeindslag …
Lys idé 1.
Formgivertrioen Claesson Koivisto Runes lamper w131 og w 126 for Wästberg. Så flotte!
Hot møbel. Alle ville prøvesidde Ola Giertz' nye banebrydende siddemøbel Frame for Materia.
Lys idé 2. Luca Nichettos Fondue Lamp for David Design er en skøn reference til 1960'erne.
Bedste bord. Vær selv med til at påvirke designet! Combine fra Kinnarps er mulighedernes sofabord.