Kraften i arkitektur

2014-02-19

Fra materialer til farver og rummets udformning – arkitekturen påvirker os dybt. The American Institute of Architects har udarbejdet en fantastisk grafik, der viser hvordan!

Vi har sikkert alle sammen lagt mærke til, at vores humør ændrer sig, når vi går gennem forskellige rum. Bare rolig, det er ikke din psyke, der spiller dig et puds. Videnskabelige undersøgelser har for eksempel påvist, at kolde rum med højt til loftet får os til at føle os små og ubetydelige, mens små rum med træ og tekstiler giver en tryghedsfornemmelse. The American Institute of Architects har samlet denne viden i en animeret, klikbar grafik på instituttets hjemmeside . Hér kan du lære om forbindelsen mellem stemningen i et rum og omfanget af arkitektens indgreb. I New York har man for eksempel haft stor succes med at åbne bygninger og gøre facaderne mere gennemsigtige – ganske enkelt ved at give dem en mere venlig og en lysere fremtoning. Resultatet har været, at områdets indbyggere har følt sig mere trygge, og der er ligefrem sket færre indbrud.

En nem måde at skabe en mere kreativ arbejdsplads på er at sørge for, at alle medarbejdere har adgang til vinduer eller store lysåbninger. I en test blandt studerende blev to grupper sammenlignet med hinanden i en læseøvelse. Gruppen med adgang til naturligt lys læste hele 26 procent hurtigere! På mange arbejdspladser arbejder man i dag på at skabe spontane mødesteder for personer. En meget enkel foranstaltning som smallere gange har vist sig at fremme flere kreative møder. Tror du, at farven i et rum bare er en indretningsdetalje? I rum, hvor der f.eks. finder følsomme medarbejdersamtaler sted, er det vigtigt med neutrale, beroligende farver, mens de stærke signalfarver gemmes til arealer, hvor kreativiteten er i fokus.