Kinnarps og Luca Nichetto i samarbejde på Milano Design Week – viser fem nøglefaktorer for at designe kreative kontorer

2014-04-08

Udviklingen mod videnssamfundet stiller helt nye krav til os og vores evne til idéer. Men hvordan kan du skabe miljøer, der fremmer kreativitet? I tiden op til sin deltagelse på Milano Design Week, har Kinnarps undersøgt, hvordan design og arkitektur kan skabe betingelserne for kreativitet, og har identificeret fem centrale faktorer, som den Stockholm- og Venedigbaserede designer Luca Nichetto har visualiseret i en inspirerende installation.

Vi er på vej mod et videnssamfund, der stiller helt nye krav til os. I takt med at vores arbejdsopgaver bliver stadig mindre fysiske, øges kravene til vores evne til at løse problemer og tænke kreativt. En undersøgelse foretaget af analysebureauet Demoskop for Kinnarps viser, at 85 procent af svenskerne føler, at deres fysiske arbejdsmiljø påvirker deres præstationer på arbejdet og især deres kreativitet. Tilbage i 2006 påpegede forskeren Gerald Steiner, at konventionelle arbejdspladser ikke tilskynder til innovativ tænkning. Mange mennesker er efterhånden opmærksomme på, at vores fysiske omgivelser både kan stimulere og blokere vores kreativitet, og at arbejdspladser dermed er under forandring.

Kontorlandskabet, der oprindeligt blev designet for at kunne overvåge de ansatte, skal nu gøre plads til arbejdsmiljøer, der kan inspirere og udfordre dem i stedet. Den kreative proces skal motiveres og dyrkes, og et veldesignet arbejdsmiljø kan levere den atmosfære. Kinnarps har identificeret fem centrale faktorer, der skaber betingelserne for kreativitet. De går mod at designe miljøer, der gør, at folk føler sig trygge til at turde nye ting, men også tilskynder dem til at ”lege” og involvere sig.

Sammen med den Stockholm- og Venedigbaserede designer Luca Nichetto har Kinnarps skabt en udstilling på La Pelota i det kendte designdistrikt i Brera i Milano. Udstillingen, der kan besøges under Milano Design Week, er navngivet "Scandinative Workspace", hvor Scandinative er et ordspil på udtrykkene "Scandinavian" og "kreative".

Besøgende vil opleve en dynamisk installation, hvor Luca Nichetto og hans designteam har visualiseret Kinnarps’ fem nøglefaktorer; uventet arkitektur der fremmer kreativitet, dristige valg der øger kreativ individualitet, det legende der udjævner de sociale og hierarkiske strukturer og fremmer innovation, og endelig de uformelle mødeområder der letter fremkomsten af ​​kreative løsninger. Målet med installation, som er bygget i flere niveauer og konstant giver den besøgende forskellige perspektiver, er at forbinde design og kreativitet med arbejdsmiljøet på en inspirerende og dynamisk måde.

Installationen er bygget op med ruter, der fører de besøgende ad labyrint-lignende stier, som ændrer sig ved brug af bevægelige vægge. Indrettet som et konceptuelt arbejdsområde, er installationen karakteriseret ved en bred vifte af farver og teksturer, øer med træer og planter, der leder de besøgende i uventede retninger. En promenade på to sider af installationen skaber en hævet sti, hvorfra man kan få et overblik over de forskellige typer af arbejdsområder. Der er områder til leg, koncentration, møder, afslapning og samtale. På ”legepladsen” skaber et vandløb, inspireret af de mange søer i Sverige, barndomsminder om vandets skvulpen over sten i vandet.

"Jeg tror virkelig på en form for organisk arbejdsplads, noget der bevæger og ændrer sig, afhængigt af de mennesker, der er og arbejder inde i rummet. Der er et voksende antiparti mod de åbne kontorlandskaber, så i Scandinative Workspace har jeg visualiseret en alternativ måde; en uventet kombination af niveauer, rum og stier, der gør, at folk støder på hinanden og får kreative ideer. Jeg vil gerne tro, at arbejdspladsen er lavet af forskellige makro-og mikrosamfund, et sted hvor folk interagerer, og hvor kreativitet er velkommen”, siger Luca Nichetto .

 "Vi ser, at virksomheder i dag i stigende grad er nød til at skabe muligheder for innovation og fantasifuld tænkning blandt deres medarbejdere, og vores arbejdsmiljøer spiller en utrolig vigtig rolle i denne proces. Det var spændende for os at identificere de komponenter, der ligger til grund for kreativitet og at visualisere dem sammen med Luca Nichetto, "siger Paulina Lundström , Markeds- og Kommunikationsdirektør i Kinnarps .

Kinnarps’ fEM NØGLEFAKTORER for kreativitet:  

1. Build and change
der viser styrken i en fleksibel indretning, hvor man selv skaber omgivelserne i takt med sine behov.

2. Disorient us
hvor uvante rammer bryder med vanetænkningen, og nye ideer opstår.

3. Out on a limb
hvor kreativiteten får lov at blomstre, og man belønnes for at eksperimentere.

4. Play hard

hvor legen griber ind og udjævner hierarkierne – og giver grobund for nytænkning.

5. Ecosystem of ideas

der tager udgangspunkt i, at gode ideer opstår, når mennesker mødes og viser, hvordan uformelle mødesteder virker motiverende.

*Reference: http://www.unizar.es/sociocybernetics/congresos/DURBAN/papers/steiner.pdf


OM KINNARPS:
Kinnarps har i mere end 70 års skabt totalløsninger til indretning af kontorer og offentlige miljøer. Høj kvalitet og lav miljømæssig påvirkning kendetegner hele processen fra råmateriale til færdige løsninger til arbejdspladsen. Virksomheden blev grundlagt i 1942 af Jarl og Evy Andersson, og det er stadig udelukkende et familieforetagende. Kinnarps er Europas største kontormøbelproducent og opererer i over 40 lande. De godt 2400 ansatte omsætter for ca. 4 mia. svenske kroner. Kinnarps-koncernen omfatter desuden Materia Group, der omfatter Materia, Skandiform og NC. Al produktion foregår i Sverige på tre fabrikker i Jönköping, Skillingaryd og Kinnarp samt i Tyskland.
I Danmark har Kinnarps hovedkontor i Brøndby og afdelinger i Århus, Aalborg og Middelfart med eget showroom. 60 medarbejdere bringer komplette indretningsløsninger ud til den private og offentlige sektor – fra kontorer, skole- og uddannelsesmiljøer til pleje- og sundhedssektoren.

OM LUCA NICHETTO
Luca Nichetto blev født i 1976 i Venedig , hvor han studerede på Art Institute. Bagefter han gik på University Institute of Architecture i Venedig ( IUAV ), hvor han fik en grad i industrielt design . Han begyndte sin professionelle karriere i 1999 ved at designe sine første projekter i Murano-glas til Salviati. Samme år begyndte han sit samarbejde med Foscarini , for hvem han ikke blot designede produkter , men også arbejdede som konsulent på produktudvikling og forskning i nye materialer (2001-2003). I 2006 lancerede han sit eget designfirma, Nichetto & Partners, som er specialiserede i industrielt design og tilbyder designrådgivning. I 2011 åbnede han et andet firma i Stockholm, Sverige, hvor han begyndte at bevæge sig ud over objekter til indretning og arkitektur . I løbet af sin karriere er Nichetto blevet tildelt en række internationale priser , og han har holdt talrige foredrag og workshops på forskellige universiteter, både i Italien og i udlandet, og har været professor ved IUAV University of Venice Faculty of Arts og Design. I 2013 designede og udtænkte Nichetto en samling af syv nye produkter sammen med sin kollega og ven Oki Sato -Nendo-, under navnet Nichetto = Nendo, som samme år var førende på en udstilling på Milan Design Week og på Tokyo Designers Week. I dag samarbejder Nichetto med en bred vifte af italienske og internationale virksomheder. Læs mere på www.lucanichetto.com