KINNARPS' TRENDRAPPORT Del 4. Fra synligt design til designtænkning

2013-11-05

Mange arbejdsgivere tror tilsyneladende, at det er nok at opstille nogle designstole for at opnå et designet arbejdsmiljø. Men så har man ikke forstået kraften i designet. Kinnarps' trendrapport viser, hvordan et gennemtænkt arbejdsmiljø påvirker vores arbejdsglæde, kreativitet, produktivitet og helbred.

Ved planlægning af fortidens kontormiljøer var kendeordet funktionalitet. Det har været tradition at betragte design og æstetik som en slags silkeslips, en overflødig udsmykning hvis der bliver penge tilovers. Men nu viser forskning, at vi påvirkes af arbejdspladsens design i langt højere grad, end hvad vi tidligere har troet. Der findes endda en tæt forbindelse mellem manglende omtanke for design og en stigning i antallet af sygedage.

Hvis arbejdsmiljøet ikke er formgivet på en ordentlig måde, bliver medarbejderne mere stressede. Det viser forskning ved Ohio State University og National Institute of Mental Health i USA.
I studiet blev renoverede bygninger, hvor designet var gennemtænkt, sammenlignet med bygninger, der ikke havde en god formgivning. De, der arbejdede i ældre miljøer med gammeldags design, var betydeligt mere stressede, også uden for arbejdstiden. Stresseffekten var så stor, at den øgede risikoen for hjertesygdomme.
"Ordet design henviser til et meget bredere koncept – at finde en løsning på et problem og ikke bare bestemme, hvilken farve væggen i receptionen skal have. Det handler om et helhedssyn på arbejdspladsen," siger Louise Klarsten, administrerende direktør hos trend- og farvebureauet Colourhouse.
Helbredsperspektivet er ekstra vigtigt, da det oftere og oftere er sygdomme, som har med det mentale velvære at gøre, der er årsagen til sygefraværet.

Måske er det sådan, at vi ved overgangen fra industrisamfundet til tankeøkonomi, har forsømt at forebygge vor tids arbejdsulykker. Nutidens beskyttelsesbriller og arbejdshandsker er måske sværere at definere, og de består af blødere værdier, som dog er mindst ligeså vigtige. Kontorer med en god formgivning kan simpelthen gøre, at medarbejderne er sunde og raske.
Tiltalende arbejdsmiljøer giver også andre positive virkninger.
• Medarbejdere, der godt kan lide deres arbejdsplads, føler sig ofte også mere tilfredse med selve arbejdet.
• Næsten halvdelen af dem, der søgte arbejde, erklærede i en undersøgelse, at kontorets udformning var med til at afgøre, om de sagde ja eller nej tak til et job.
• Arbejdspladsens udformning har vist sig at påvirke vores evne til at tænke kreativt og kritisk.
"Naturligt lys, støjniveau, temperatur og luftkvalitet. Disse faktorer påvirker i allerhøjeste grad, hvor produktive vi føler os, og hvor engagerede vi er, når vi sidder på kontoret," siger Tim Oldman, administrerende direktør hos Leesman Index, der analyserer arbejdspladser.

Et yderligere aspekt af arbejdspladsens design er, hvordan miljøerne kan fungere som en forlængelse af virksomhedens varemærke.
"I fremtiden bliver kontoret og møblerne en vigtigere og vigtigere del af dyrkningen af en vis kultur," siger Derek Barker, administrerende direktør hos design- og arkitektbureauet Haskoll.
Tim Oldman er inde på samme spor:
"Vi må få medarbejderne til at føle sig stolte over deres arbejdsplads. Det kan hjælpe, hvis vi spørger os selv: Er det her en arbejdsplads, jeg er stolt af at vise frem for min familie? Er det et sted, hvor jeg er glad for at modtage mine kunder? At være stolt er vigtigt for virksomheden som helhed. Det giver loyale medarbejdere, der anstrenger sig mere og repræsenterer virksomhedens varemærke bedre."

Nøglen til fremgang er at hæve blikket – væk fra enkelte indretnings- og designdetaljer – til et helhedsperspektiv. Hvad er virksomhedens kultur, mål og orientering? Hvordan kan arbejdspladsens design styrke virksomhedens identitet internt og eksternt? Hvordan bevæger medarbejderne sig på arbejdet?
"At formgive selve produkterne og indretningen er ikke nok i sig selv. Vi er nødt til at kombinere designarbejdet med en fuldstændig forståelse for kundernes kultur og mål – det er kun på den måde, vi får succes," siger Beata Osiecka, administrerende direktør hos Kinnarps Polen.

En undersøgelse, hvor 120.000 personer blev adspurgt, viste, at kun 52 procent mener, at deres arbejdsplads fremmer produktiviteten. Med andre ord er skabelsen af et miljø, der stimulerer medarbejderne til at udnytte deres fulde potentiale, en af fremtidens store udfordringer. Hvordan det skal se ud, afhænger selvfølgelig af firmaets kernevirksomhed, men der findes nogle ofte tilbagevendende mønstre uafhængigt af virksomheden.
"På fremtidens kontor ligger fokus på interaktion, i et vist omfang også på bearbejdning, men helt klart mest på interaktion, produktion og udveksling af idéer. Det er udgangspunktet for at sælge, revidere eller forske. Kontorarealerne skal leve op til de krav, som alle disse forskellige aktiviteter stiller," siger Martin Cook, chef for Interior and Graphic Design Group, BDP Storbritannien.
– Markus Wilhelmson

Citat:
"At formgive selve produkterne og indretningen er ikke nok i sig selv. Vi er nødt til at kombinere designarbejdet med en fuldstændig forståelse for kundernes kultur og mål."
– Beata Osiecka, administrerende direktør hos Kinnarps Polen.

Vidste du at …

… andelen af dem, der mener, at arbejdsmiljøet er vigtigt for, at man kan trives på kontoret, er 94 procent ifølge en undersøgelse, som Demoskop gennemførte for Kinnarps i foråret 2013.

… den samme undersøgelse viste, at kun én ud af fire er fuldt tilfredse med arbejdsmiljøet på deres arbejdsplads.

… de ansatte tænker mere kreativt, hvis der er højt til loftet på en arbejdsplads. Kontorer med lav loftshøjde er bedre egnede til kritisk og konstruktiv tænkning. Det viser et studie ved University of Minnesota.

… der i den 41-etagers høje skyskaber og kontorbygning DTAC House i Bangkok er 4.500 arbejdspladser til 6.000 medarbejdere. Kontorarealerne blev designet efter kortlægning af personalets aktiviteter. Flere og flere arbejder uden for kontorer, hvilket stiller højere krav til kontorernes fleksibilitet.