TREND 3: TEKITUR

2015-03-27

Er du træt af at tilbringe evigheder ved skrivebordet? Så er der håb forude. I fremtiden bliver vores arbejdspladser designet til den enkelte persons behov og arbejdsopgaver og ikke til hardwaren – noget, som får afgørende betydning for de miljøer, vi arbejder i. Dette samspil mellem teknik og arkitektur kaldes for tekitur og er en af de helt store trends i Kinnarps' Trendrapport 2015.

Hvis man kigger på facaden på en kontorbygning, der er bygget for nogle årtier siden, vil man hurtigt lægge mærke til noget yderst interessant: Afstanden mellem vinduesstolperne er præcist tilpasset således, at der er plads til et skrivebord og en stor stationær computer.Det er ikke specielt kreativt, men et klassisk eksempel på, hvordan resultatet bliver, når teknikken får lov til at bestemme over arkitekturen. Det samme gør sig gældende i vores private hjem, hvor al indretning er bygget op omkring fjernsynets placering.

I dag, hvor teknikken hele tiden bliver smartere og gør os alle sammen meget mere mobile, er dette scenarie ved at ændre sig. Der er ikke længere nogen, der gider at sidde fastlåst ved et skrivebord. Det gamle kontordesign forsvinder og erstattes af en ny frihed! Pludselig er alle de stive krav til standardiserede datakabler, gulvbelægning, belysning og aircondition forsvundet. Fremtidens arbejdsmiljø kendetegnes ved, at arbejdspladser er designet således, at de er tilpasset til den enkelte persons behov og arbejdsopgaver og ikke hardwaren. Den store udfordring er nu at finde digitale løsninger, der fungerer i hverdagen.

En del virksomheder er oven i købet gået så langt som til at indføre en BYOW-standard ("bring your own device"), hvor medarbejderne får et vist beløb stillet til rådighed til indkøb af eget IT-udstyr, som så medbringes på arbejdspladsen. Målet er at skabe så interaktive miljøer som muligt. Arbejdspladsen skal ikke bare være et sted, hvor medarbejderne sidder passivt og modtager en masse oplysninger. Tværtimod gælder det om at skabe levende miljøer, der inspirerer til debat og kreativitet. Hvordan vil den næste generation af mødelokaler se ud? I dag er vi så vant til, at en person står og taler foran en skærm eller et whiteboard. I fremtiden bliver det måske muligt at dele alt indhold i realtid fra touchscreen til touchscreen. Under alle omstændigheder kommer vi til at se mere intelligente og digitaliserede bygninger. En højteknologisk livsstil i et tilsyneladende afslappet miljø –  det er tekitur.