TREND 4: SAMSKABENDE

2015-04-10

Hvordan kommer fremtidens virksomheder til at fungere? Nøglen til succes kommer til at blive samarbejde og fuldstændig gennemsigtighed. Det er en af de vigtigste undersøgelser, som vi kan læse om i Kinnarps' store TRENDRAPPORT 2015.

Alle har vel en gang brokket sig over en nyindkøbt vare og tænkt, at "det burde man da kunne gøre bedre selv". Det kommer snart! Virksomhederne er i højere grad begyndt at forstå, hvor vigtigt det er at inddrage forbrugerne i fremstillingsprocessen. Som da Nokia gjorde filerne frit tilgængelige for kunderne og lod dem designe deres eget cover til mobiltelefonen. Eller tag eksemplet med Kickstarter, hvor alle med en god idé kan opnå en finansiering. Tiden, hvor man for så vidt muligt prøvede at skjule sin produktion bag et slør af hemmelighedskræmmeri, er forbi. I stedet samarbejder virksomhederne og kunderne for at sætte skub i designudvikling. Dette vil selvfølgelig også forandre og stille helt nye krav til vores arbejdspladser.

– Opbygningen af en moderne arbejdsplads er en omfattende proces for hele virksomheden. Hvis dit mål er at skabe en samarbejdende organisation, skal arbejdsmiljøet nødvendigvis også understøtte en samarbejdende kultur. Der findes ikke nogen enkel formel til at opnå dette. Udfordringen er at tage organisatoriske faktorer og anvende dem til at finde frem til, hvilken kombination af miljøer der er mest hensigtsmæssig. Organisation, teknik og lederskab skal indgå i beslutningsprocessen, siger Per-Arne Andersson, CEO hos Kinnarps.

Derfor vil medarbejderne på en helt andet måde blive inddraget i, hvordan deres arbejdsplads skal designes. Hvordan opfører vi os? Hvor mødes vi? Hvordan bevæger vi os? Hvordan arbejder vi, og hvordan kan vi arbejde på en smartere måde? Der vil blive indført specielle projektrum, og billedet af den hårdt arbejdende embedsmand, der sidder i timevis alene med hele ansvaret for virksomhedens succes hvilende på sine skuldre, vil forsvinde, og det vil blive meget lettere at dele arbejdsfiler med hinanden. Som Googles og HP's meget omtalte samarbejdsplatform Virtual Room. Informationer kommer til at strømme friere mellem medarbejderne. Flere personer kan arbejde på det samme dokument samtidigt. "Hvis du starter, så fortsætter jeg." Det giver samtidig mere bevægelige og effektive virksomheder med tilfredse kunder og medarbejdere. Og så er det jo meget sjovere at have et fælles mål!