Trend 2: Arbejdspladsbiologi

2015-03-12

Den bevidste arbejdsplads er her! I fremtiden er det den enkelte medarbejders individuelle krav og behov, der står i centrum. Dette er en af de rigtigt stærke tendenser, som vi kan læse om i Kinnarps' interessante Trendrapport 2015. Trend 2: Arbejdspladsbiologi.

Da Kinnarps for 25 år siden lancerede hæve-/sænkearbejdsbordet Decade var det ikke mindre end en indretningsrevolution. Førhen havde alle arbejdspladser set nogenlunde ens ud. Folk var stuvet sammen i små bokse hele dagen, næsten uden at sætte foden udenfor dem... Det har heldigvis ændret sig.

I dag er vi på en helt anden måde bevidste om, at alle mennesker har forskellige behov, forudsætninger og forventninger - den midaldrende mand er ikke længere standarden. Samtidigt sker der en lynhurtig teknologisk udvikling, som har vendt op og ned på jobsituationen for de allerfleste.Så hvordan går man denne udvikling i møde? Virksomhederne vil satse på personlige indretninger, der opfordrer til bevægelse og kreativitet, men hele tiden på medarbejdernes præmisser. Nogle synes om liv og travlhed og stærke farver, mens andre ønsker at trække sig tilbage i et enkelt og rummeligt rum, uden forstyrrende lyde. Det drejer sig om at tage hensyn til begge ønsker.

– Jo flere valgmuligheder vi giver mennesker, desto nemmere bliver det for dem at præstere, siger Louis Lhoest fra Veldhoen + Company. Bæredygtige miljøer giver bæredygtige mennesker, så enkelt er det! Undersøgelser viser entydigt, at triste kontorer, der ikke fungerer, ligefrem er sundhedsfarlige og medfører flere sygedage. Miljøet påvirker i høj grad vores hjerner.På den bevidste arbejdsplads, hvor mennesker er i fokus, forstår man, at bløde værdier er afgørende for vores velvære. Design og psykologi hænger sammen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på medarbejdernes signaler, hvordan de har det, og om de trives. Et universelt problem er, at flere og flere rammes af tekniktræthed, hele tiden føler sig stresset og ikke er i stand til at slappe af.

Dette har for eksempel fået Google til at indføre teknologifrie møder, uden bærbare computere og mobiltelefoner. Vi skal ganske enkelt blive bedre til at skabe menneskelige miljøer, både for krop og sjæl. Derfor er det ikke forkert, at arbejdspladserne imiterer miljøer, hvor vi har let ved at trives, som for eksempel caféer og lounger. Dette styrker også gruppens samhørighed og identitetsfølelse. Eller som det så træfsikkert er formuleret i rapporten: "Ville du have det her i dit hjem?"