65 – paras ikä!

2015-05-01

Kun täytämme 65, meidän odotetaan useimmissa länsimaissa siivoavan työpöytämme ja menevän pysyvästi kotiin. Voisi todellakin ihmetellä miksi!? Kinnarps on tutustunut mielenkiintoiseen tutkimukseen, jonka mukaan peräti 76 prosenttia kaikista 65-vuotiaista Yhdysvalloissa on sitä mieltä, että heidän terveytensä on harvoin ollut niin hyvä kuin nyt!

Mutta jos ihmiset nyt sekä haluavat että voivat jatkaa töissä pidempään – mistä johtuu, että olemme niin huonoja ottamaan huomioon vanhemman sukupolven? Hehän ovat työntekijöitä, joiden osaamisen pitäisi kohtuuden mukaan olla parhaimmillaan. Eikö heille sitten pitäisi antaa kaikki käytettävissä olevat mahdollisuudet jatkaa töissä vielä joitakin vuosia – sen sijaan, että ojennettaisiin kukkapuska ja sanottaisiin kiitos ja hei? Osaaminen ja kokemus ovat edelleen kovaa valuuttaa.

Yhdysvaltalaisessa Kalifornian yliopistossa (UCLA) tehty tutkimus osoittaa, että yritykset ovat yhä kiinnostuneempia räätälöimään ergonomisia ja teknisiä ratkaisuja yksittäiselle työntekijälle. Keskeistä ovat työntekijöiden yksilölliset vaatimukset ja tarpeet, eivät kaikille sopivat vakioratkaisut. Näytöistä, joiden avulla väsyneet silmät saavat helpommin käytyä läpi pitkiä asiakirjoja, kalusteisiin, jotka ovat armeliaita kitiseville polville. Ne ovat pieniä investointeja siihen nähden, mitä yritykset saavat vastineeksi.UCLA:n Center for Technology and Ageing -osaston johtaja David Lindeman haluaa mennä tässä visiossa vielä pidemmälle:

– Kaupunkeihimme tulevat pian ensimmäiset autot ilman kuljettajia – ajatelkaa, mitä se merkitsee liikuntarajoitteisten mutta myös ikääntyneiden vapaudelle ja mahdollisuudelle kulkea työmatkoja.