AJAN TRENDI

2013-05-08

Tags:

Graffiti ottaa askelen kohti hienompia tiloja – ja työpisteitämme!

Kun ajattelet graffitia, ensimmäisenä mieleen tulee luultavasti kuva töherrellystä metrovaunusta – ei niinkään 4 000 euron arvoisesta käsinkudotusta matosta.
Jonathan Josefsson, 35, on turvallisuutta herättävä kahden lapsen isä Ruotsin länsirannikolta. Hän pitää rauhallisista koti-illoista, kasvisruoasta ja kakkosoluesta. Mutta siihen tavallisuus sitten loppuukin. Jonathan – taiteilijanimeltään Ollio – on yksi aikamme suurista graffititähdistä ja ollut hyvin suuressa määrin mukana vaikuttamassa siihen, että graffiti on vakiintumassa mielenkiintoiseksi taiteenlajiksi.
15 vuotta sitten Jonathan eli villiä elämää kaduilla, reppu täynnä spraypulloja, kun häntä kehotettiin hakemaan taiteilijakoulutukseen. Saatuaan joka paikasta pakit hän sai lopulta kaverilta vinkin, että tekstiilikorkeakoulussa oli vapaita paikkoja. Niin se sitten alkoi. Paineilmapistoolilla aseistautuneena ja fantasialehdistä inspiraation saaneena hän tekee nykyään kudottuja mattoja, jotka herättävät huomiota kaikkialla taidemaailmassa abstrakteilla väri- ja kuvioyhdistelmillään.
– Olipa kädessäni sitten spraypullo tai paineilmapistooli, tekniikka on kuitenkin suunnilleen sama.
Äskettäin hän aloitti mattovalmistaja Kasthallin kanssa arvostetun yhteistyön, jonka tuloksena on syntynyt 20 uniikkia mattoa. Ostajina on sairaaloita, kouluja ja yrityksiä, jotka haluavat modernin profiilin. Mutta kaikesta menestyksestään huolimatta Jonathan ei aio koskaan luopua itse maalaamisesta:
– Maalaaminen on jokaisen demokraattinen oikeus, kaikissa kaupungeissa pitäisi olla laillisia graffitiseiniä.

Katso esimerkkejä toimistojen graffiti maalauksista: AppCampus, Aalto Yliopisto, Espoo


Jonathan Josefssonin Kasthallille suunnittelema Ollio-matto.
Graffitimaalarista taiteilijaksi. Jonathan Josefsson on tehnyt suuren läpimurron.