Visioilla kyllästetty polkupyörä

2015-06-25

Kaikki suuret projektit saavat alkunsa pienistä. Kinnarps tutustuu taloksi muutettavan polkupyörän ihmeelliseen tarinaan...

Idea syntyi muutaman Wienin kuvataideakatemian opiskelijan joukossa, jotka tutkivat uutta tapaa rakentaa puutaloja.

– Meillä oli useita asiasta kiinnostuneita rakennusfirmoja, mutta koska talot ovat suuria ja kalliita, emmekä me olleet täysin varmoja tekniikan toimivuudesta, päädyimme testaamaan jotain pienempää esinettä, sanoo Atanas Zhelev.

Hän esitteli ajatuksiaan yhdessä kollegoidensa Martino Hutzin ja Mariya Korolovan kanssa polkupyörävalmistaja AERO:lle, ja tuloksena oli täysin vallankumouksellinen polkupyörä, jonka runko on rakennettu yhteen liimatuista 0,9 mm:n paksuisista koivulevyistä.

– Polkupyörä on todellakin äärimmäisen hyvä väline omien ideoiden toimivuuden testaamiseen. Kuormitusta ja painoa voi vaihdella loputtomasti.

Koska puu on elävä materiaali, polkupyörästä tulee täysin itsestään joustava. Samalla kuidut luovat tarvittavaa lujuutta, jota kolmikko aikoo nyt hyödyntää projektin seuraavassa vaiheessa.

– Tällä aivan uudella tavalla voidaan rakentaa sirompia ja kevyempiä puutaloja.

Ensimmäisen talon odotetaan valmistuvan myöhemmin tänä vuonna. Ja mikäli sinulla ei ole muuttoaikeita, voit ainakin rullailla töihin näyttävällä polkupyörällä.