Puhtaampi maailma

2015-09-29

Kaupunkiemme ilman huonontuminen entisestään vaatii innovatiivisia ja radikaaleja ratkaisuja. Hollantilainen Daan Roosegaarde keräsi Kickstarterin kautta rahaa kehittääkseen seitsemän metriä korkean ilmanpuhdistimen, joka saa nyt kehuja ympäristötutkijoilta ympäri maailmaa.

– Minut sai reagoimaan raportti, joka osoitti, että ilma Hollannissa on niin saastunutta, että se lyhentää odotettua elinikää keskimäärin lähes vuodella, Roosegaarde kertoo.

Smog Free Tower puhdistaa 30 000 kuutiometriä ilmaa tunnissa ja luo ympärilleen puhtaan ilman taskun kuluttamatta enemmän energiaa kuin mitä yksi vedenkeitin kuluttaa.

Jättimäinen ilmanpuhdistin sijaitsee nykyisin eräällä Rotterdamin asuinalueella, mutta sitä tullaan piakkoin esittelemään maailmankiertueella, muun muassa Mumbaissa ja Pekingissä. Näissä kahdessa kaupungissa savusumu on niin tiheää, että asukkaat ovat tottuneet siihen, että taivas on sininen vain viikonloppuisin, kun autoliikenteen määrä pienenee.

Tätä eivät luonnollisestikaan pysty edes useammat sadat Smog Free Tower -rakennelmat muuttamaan, mutta Roosegaarden keksintö voi oikeassa käytössä luoda tarvittavia hengitysaukkoja kaupunkeihin ja työpaikoille, joissa kärsitään huonosta ilmasta. Lisäksi se käynnistää tarpeellisen keskustelun ympäristöstä ja toimii inspiraation lähteenä.

– Me ihmiset olemme keksineet mahtavia koneita, jotka antavat meille vapauden liikkua ympäri maailmaa. Ongelmana on nyt se, että koneet iskevät takaisin, ja meidän on hoidettava tämä asia, Roosegaarde toteaa.

Tässä kaikkien yhteiskunnan osapuolten tulee auttaa. Kinnarps yrittää kantaa kortensa kekoon ja vaikuttaa parempaan ympäristöön muun muassa hyödyntämällä mahdollisimman paljon "puhtaita" materiaaleja. Esimerkiksi 60–90 prosenttia kaikesta Kinnarpsin käyttämästä alumiinista on kierrätettyä.

Jos haluat lukea lisää Kinnarpsin ympäristönsuojelun ja kestävän kehityksen työstä The Better Effect, napsauta tästä