Painopisteenä ympäristö

2015-01-08

Painopisteenä ympäristö

Kuinka voit? Oletko töissä keskittynyt ja tehokas, vai tunnetko itsesi väsyneeksi ja kuluneeksi? Ehkä kaikki johtuukin ympäristöstä! Kinnarps on seurannut World Green Building Councilin mielenkiintoista tutkimusta, joka käsittelee sitä, miten sisustus ja arkkitehtuuri vaikuttavat meihin syvällä sisällämme.

Yksinkertainen esimerkki: Kaikkihan tietysti tietävät, että olemme pirteämpiä, jos ilma on puhdasta ja raikasta. Mutta kuinka paljon pirteämpiä? Tutkittujen yritysten työntekijöiden keskittymiskyky parani keskimäärin yli 10 prosentilla, kun työpaikalle asennettiin uusi ilmanvaihtojärjestelmä. Puhumattakaan siitä, mitä tapahtui sairauspoissaoloille: ne vähenivät merkittävästi, joskus jopa 35 prosentilla. Tästä näemme, millainen vaikutus voi olla pienellä määrällä happea! Miten siis on mahdollista, että osa työnantajista on edelleen huolimattomia ympäristöasioissa – vaikka ihmisten pitäisi aina olla yrityksen tärkeintä pääomaa?
– Kaava on hyvin yksinkertainen: pieni panostus ympäristöön maksaa itsensä takaisin hyvinvoivien ja entistä tehokkaampien työntekijöiden muodossa. Se on ainoa terve tapa reagoida, sanoo Skanskan Green Business Officer Staffan Haglind.
Esimerkiksi henkilö, joka saa työpaikallaan luonnonvaloa, nukkuu öisin 45 minuuttia pidempään kuin henkilö, joka istuu toimistossa ikkunattomassa tilassa. Oletko sinä yksi niistä, joilta ikävä kyllä puuttuu ikkuna? Ota vasara käteen, iske seinään muutama naula ja ripusta niihin tauluja. Taiteella on hämmästyttävä ja rauhoittava vaikutus stressaantuneisiin mieliin, kertoo World Green Building Councilin tutkimus, jonka mukaan meistä tulee sekä tehokkaampia että älykkäämpiä, jos saamme lepuuttaa silmiämme jossain kauniissa. Aivan niin kuin yritykset, jotka panostavat johdonmukaisesti "vihreisiin" suunnitteluratkaisuihin sisäpuutarhojen ja atriumratkaisujen muodossa, voivat todeta työntekijöidensä olevan huomattavasti tyytyväisempiä ja tehokkaampia ja sairauspoissaolojen vähenevän huomattavasti. Näin suuri merkitys ympäristöllä voi olla!