Ilma ei ole ilmaista

2016-03-04

Vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Siltikään sisäilmaa ei useinkaan pidetä ympäristötekijänä. Työnantajat voisivat kuitenkin tienata paljon kiinnittämällä hieman enemmän huomiota siihen, mitä työntekijät hengittävät.

Kansainvälisen World Green Building Council -järjestön tekemän tutkimuksen mukaan tuottavuus kasvaa jopa 11 prosenttia, jos työpaikan ilmanlaatua parannetaan esimerkiksi hiilidioksidipitoisuutta vähentämällä. Brittiläiset tutkimukset ovat osoittaneet, että jo pelkkä elävien kasvien tuominen toimistoympäristöön lisää tuottavuutta 15 prosentilla. Työntekijöistä tulee fyysisesti, kognitiivisesti ja tunnepitoisesti sitoutuneempia työhönsä. Käänteisesti myös liian matala hiilidioksidipitoisuus voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, päänsärkyä ja silmien ärsytystä.

Hiljattain on julkaistu tätäkin akuutimpi raportti, jonka ovat laatineet brittiläiset Royal College of Physicians ja Royal College of Paediatrics and Child Health. Raportissa väitetään, että Euroopassa kuolee joka vuosi jopa 99 000 ihmistä kotien ja työpaikkojen ilman epäpuhtauksien takia. Raportin laatineiden lääkäreiden mukaan syy luvun kasvuun on se, että teemme rakennuksistamme entistä tiiviimpiä, minkä vuoksi esimerkiksi siivoustuotteiden hiukkaset, kaasut ja kemikaalit jäävät leijumaan ilmaan ja vahingoittamaan meitä. Esimerkkejä ilman epäpuhtauksien hengenvaarallisista vaikutuksista ovat muun muassa keskenmenot ja sikiöiden epämuodostumat sekä kohonnut riski saada sydänkohtaus, halvaus tai syöpä.

Raportin viesti on suunnattu ennen kaikkea viranomaisille, jotta nämä alkaisivat ottaa sisäilman samalla vakavuudella kuin ulkoilmankin. Mutta sitä odotellessa kannattaa tarkistaa työpaikan ilmanvaihto. Ja ehkä tuoda paikalle kasvi tai jopa kaksi.

Kysy myös Naava Smart ja Naava Original - ilmaa puhdistavista viherseinistä!