Uusi biodiesel – kestävä vaihtoehto Kinnarpsille

2014-10-21

Biodiesel – kestävä vaihtoehto Kinnarpsille

Kinnarpsilla otetaan ympäristötyö erittäin vakavasti. Pyrimme aina tarjoamaan tuotteita ja palveluja, joiden ympäristöhaitat ovat mahdollisimman pieniä. Siksi käynnistämme myös testiprojektin biodieselkäyttöisellä kuorma-autolla – kokeiluna tehdä kuljetuksistamme entistäkin kestävämpiä.

Projektissa käytettävä kuorma-auto on niin sanottu vuoroauto. Se merkitsee, että auto liikkuu päivittäin Kinnarpsin tuotantolaitosten välillä Ruotsissa. Kilometreinä laskettuina matkaa kertyy vuodessa 170 000 km. Siksi se onkin täydellinen auto uuden polttoaineen vaikutuksen seuraamiseen, kertoo Kinnarpsin ajoneuvovastaava Ingemar Åberg:
- Projektissa käytettävään autoon tankataan RME:tä eli rapsimetyyliesteriä. RME:tä voidaan valmistaa useimmista kasvi- ja eläinperäisistä öljyistä ja rasvoista, kuten rapsiöljystä, auringonkukkaöljystä ja jopa käytetystä keitinrasvasta. Lisäetuna on, että se sopii hyvin Ruotsin talviolosuhteisiin, joihin kuuluvat jää ja pakkanen.
Projekti jatkuu vuoden ajan, jotta pystymme mittaamaan myös pitkäaikaisvaikutuksia.
 - Nyt odotamme innolla, että pääsemme näkemään vaikutukset ja sen, sopisiko uusi polttoaine käytettäväksi RME:n käyttöön sopiviksi muokatuissa kuorma-autoissa. Toistaiseksi kaikki näyttää hyvältä, sanoo Ingemar Åberg.