Loistava idea

2015-03-17

Tutkijat etsivät jatkuvasti uusia ympäristöystävällisiä energianlähteitä. Kinnarps on tutustunut tiedemaailman suosituimpiin puheenaiheisiin juuri nyt – lamppuun, joka valaisee mustekalojen bakteerien avulla...

Kuulostaako ehkä taikatempulta? Sitä se ei ole. Tekniikka on itse asiassa sama, jonka näkee yöllä, kun meren laineiden harjat muuttuvat äkkiä itsevalaiseviksi. Tätä ilmiötä selitetään sillä, että laineen osuessa rantaan bakteerit reagoivat hapen kanssa ja näin syntyvä kemiallinen reaktio saa aikaan valon hohdetta.

– Tämä on aivan uusi tapa tuottaa energiaa, ja toivomme löytävämme sille paljon uusia käyttöalueita tulevaisuudessa, sanoo Eindhovenin Designakademin Teresa van Dongen.

Valaisin on saanut nimekseen Ambio, joka tarkoittaa latinaksi "valitusta". Sopiva nimi valaisimelle, joka rikkoo kaikkia lakeja vastaan. Mustekalan bakteerit asetetaan suolavesiliuokseen, ja sen jälkeen valaisinta työnnetään varovasti niin, että se alkaa keinua. Simsalabim, ja valkeus tuli! Liike saa valon palamaan 20 minuutiksi.Täydellinen valonlähde työpaikalle, jolla luulisi ajatellun kaikkea ympäristöön liittyvää. Toistaiseksi Ambion kehittäminen on kuitenkin kesken.