Luovaksi taiteen avulla

2015-10-01

Yksi kuumimmista työpaikkatrendeistä on juuri nyt taidenäyttelyt työpaikalla. Ei vain siksi, että taide on kaunista ja mukavaa, vaan myös sen takia, että se kehittää luovuutta.

Käsi sydämellä. Useimmat työpäivät vaikuttavat melko samanlaisilta, eikö totta? Täytät lähes samoja lomakkeita ja ratkaiset samoja ongelmia, joita on esiintynyt satoja kertoja aikaisemminkin. Tiedät, mitä sinun tulee tehdä. Aivoillesi tämä on kuitenkin ajan mittaan pienimuotoinen katastrofi. Jotta aivot jatkaisivat kehittymistään eivätkä "sammuisi", ne tarvitsevat haasteita ja uusia kokemuksia. Aivojumpan ohella tutkijat nostavat esiin taiteen ja kulttuurin tehokkaina tapoina pitää pääkoppa kunnossa. Yhä useammat työpaikat ovat hoksanneet tämän ja ymmärtäneet sen tärkeyden. Emmekä tällöin tarkoita niitä sisäänkäynnillä esillä olevia hallituksen ukoista tehtyjä vanhoja öljymaalauksia vaan elävää, modernia taidetta, joka haastaa aistit.

Yksi jännittävimmistä esimerkeistä löytyy menestyksekkäästä englantilaisesta Fold7-mainostoimistosta Lontoosta. Tämän yrityksen asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa Carlsberg, British Airways, Disney ja Nike.

Sisäänkäynnillä olevan lentäviä Mary Poppins -hahmoja sisältävän upean installaation on tehnyt tšekkiläinen taiteilija Michal Trpák. Teos on osa kauaskantoista pyrkimystä kiertäviin näyttelyihin, joihin Fold7 panostaa luovemman työilmapiirin aikaansaamiseksi.

Katseen irrottaminen katosta on mahdotonta. Mieltä askarruttaa, mikä onkin tarkoituksena.