Digi-detox

2016-09-09

Pling! Mitä meille tapahtuu, kun olemme jatkuvasti tavoitettavissa? Uusi tutkimus osoittaa, kuinka tuhoisaa se on tuottavuudelle. Tämän vuoksi joukko suuryrityksiä, kuten Volkswagen, on päättänyt sulkea sähköpostipalvelimensa työajan ulkopuolella.

Kaikkihan varmasti tietävät, että liiallinen ylityö ja olemattomat lomat ovat haitallisia, mutta silti voi olla vaikeaa sanoa ei.

– Sekä yksilölle että yritykselle aiheutuvien seurausten pitäisi kuitenkin saada ajattelemaan, sanoo Erin Reid Boston University School of Businessistä.

– Tutkimuksemme osoittaa yksiselitteisesti, että käytännöllisesti katsoen me kaikki muutumme toimintakyvyttömiksi, jos emme saa koskaan laittaa puhelintamme syrjään, vaan odotamme jatkuvasti seuraavaa sähköpostia tai puhelua.

Synkimmät raportit varoittavat, että olemme matkalla työkulttuuriin, jossa työntekijöiden odotetaan asettavan työnsä perheensä, henkilökohtaisen kehittymisensä ja vapaa-ajan harrastustensa eli oman elämänsä edelle.

– Osassa tapauksissa seuraamukset ovat suorastaan eriskummallisia. Eräässä tutkimassamme yrityksessä huomasimme, että neljäsosa kaikista työntekijöistä koki työskentelevänsä 80-tuntisia viikkoja, kun he itse asiassa työskentelivät vain puolet siitä. Kulttuuri vain sattui olemaan sellainen, että he tunsivat olevansa pakotettuja siihen, Reid jatkaa.

Volkswagen ei ole ainoa yritys, joka reagoi asiaan. Ranskassa on otettu käyttöön laki, joka kieltää työnantajaa lähettämästä sähköpostia työntekijöilleen työajan päätyttyä.