Ovia avaavaa muotoilua

2015-08-13

Ovi on näyttänyt kaikkina aikoina lähes samanlaiselta; suorakulmaiselta ja keskelle seinää sijoitetulta. Kaikki on täydellistä, jos olet aikuinen, normaalivartaloinen ja sinulla on terveet jalat. Entä jos et ole mitään näistä? Kinnarps tutustuu japanilaisen muotoilija Nendon uuteen ovisarjaan ja tuntee yhteenkuuluvuutta miehen osallistavaan muotoiluun.

Nendo, tai oikealta nimeltään Oki Sato, on onnistunut yllättämään maailman ottamalla käsittelyynsä arkipäivän tavaroita täysin uusin silmin aina 2000-luvun alusta lähtien.
Viimeisimpänä Milanon messuilla tavarana oli ovi. Nendo on löytänyt uutta tilaa niin hyllyille kuin tauluille (ja miksipä ei jopa pienelle ruukulle?) varustamalla oven magneettilistoilla ja hyllyillä. Ovesta tulee näin osa sisustusta. Ovi on varustettu luonnollisesti sisäänrakennetulla valaistuslistalla, joten voit löytää tiesi ovelle pimeässä ja löytää vielä oikean avaimenkin. Miksi kukaan ei ole ajatellut tätä aikaisemmin?

 

Lapsille jo kahvaan yltäminen voi toisinaan olla täysi mahdottomuus. Tämän oven Nendo suunnitteli esikouluja ajatellen.

 

Ovien tarkoituksena on useimmiten vain toimivuus – ne voi avata ja sulkea. Nendon maailmassa oven voi kuitenkin muuttaa kauniiksi taideteokseksi. Näin hieno siitä silloin tulee.

Miksi ovea ei voisi sijoittaa seinän nurkkaan?
– Erityisesti pyörätuolilla liikkuvat kokivat, että ratkaisuni teki heidän liikkumisestaan paljon helpompaa. Lisäksi nurkkaan sijoitettu ovi muuttaa täysin huoneen arkkitehtuurin ja kirjaimellisesti avaa uusia mahdollisuuksia sisustukseen, Oki Sato sanoo.