Dreamteam

2015-05-05

Mistähän johtuu, että osa työryhmistä saa aina aikaan parempia tuloksia kuin muut? Tai että ansiokkaista ja älykkäistä kansalaisista koostuva valamiehistö tekee hämmästyttävän tyhmän päätöksen? Kinnarps tutustui tarkemmin mielenkiintoiseen tutkimukseen – mikä tekee tiimistä täydellisen!

Ensinnäkin on helppo uskotella, että onnistumiseen tarvitaan karismaattinen ja kokenut johtaja. Mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä. Eikä myöskään ole varmaa, että älykkäin ryhmä onnistuu parhaiten. Massachusetts Institute of Technologyn toteuttama tutkimus, joka julkaistiin Science-lehdessä, nimesi sen sijaan kolme menestyksen perustekijää.

1. Demokraattinen järjestys, jossa kaikki saavat puheenvuoron, toimii parhaiten.

2. Selkeä etu on, jos pystyy lukemaan muiden ryhmän jäsenten ilmeitä ja pieniä vivahteita. Lyhyesti sanottuna: jos ymmärtää herkästi muita.

3. Lopuksi: mitä enemmän naisia, sen parempi... Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 600 työryhmää, ja ryhmät, joissa oli enemmän naisia, saavuttivat parhaat testitulokset. 

Tutkimuksessa käsiteltiin sekä aivoriihiä että loogisia analyyseja. Tulokset kannattaa ehkä pitää mielessä, kun seuraavan kerran kokoat unelmatiimiä. Suurinta työpanosta ei välttämättä anna se, joka pitää kovinta ääntä.