ERGONOMIA – PAREMMAN TYÖHYVINVOINNIN VUOKSI

2014-11-11

ERGONOMIA – PAREMMAN TYÖPISTEEN VUOKSI

Koskeeko niskaan? Tai väsyvätkö vain silmät? Kinnarpsilla tiedetään, että monia terveysongelmia voidaan ehkäistä hyvällä ergonomialla. Tässä 5 hyvää vinkkiä, jotka kannattaa muistaa!

Käynnistät tietokoneen aamulla, ja istut sitten näytön ääressä, kunnes on aika lähteä kotiin. Tuntuuko tutulta? Yhä useammat viettävät käytännöllisesti katsoen koko työaikansa sillä tavalla. Siitä aiheutuu kuitenkin helposti terveysongelmia, kuten selkä- ja niskakipua, rannesärkyä ja näön heikkenemistä. Eikä asiaa paranna yhtään se, että kotiin päästyämme lysähdämme olohuoneen sohvalle seuranamme pelikonsoli ja FIFA 15...
– 50 prosenttia työntekijöistämme on kokenut kipuja tai muuta fyysistä epämukavuutta, joka liittyy tietokoneen käyttöön, Microsoftin ergonomi Dan Odell kertoo.
Hän kuitenkin korostaa, että useimmat ongelmat ovat todellakin ehkäistävissä. Tämä ajattelutapa koskee myös kaikkea, mitä me Kinnarpsilla teemme – pyrimme luovaan tehokkaita ja inspiroivia työpisteitä, jotka saavat ihmiset voimaan hyvin. Seuraavassa on viisi yksinkertaista mutta hyödyllistä vinkkiä Dan Odellilta.
1. Ensinnäkin alaselkää tukevan hyvän työtuolin merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Tämä investointi kannattaa tehdä harkitusti. Tuolissa on oltava kaikki säätömahdollisuudet, niin että istuma-asentoa voi vaihdella. Silloin ergonomia on hyvä.
2. Sijoita tietokoneen näyttö aina siten, että koko vartalosi on sitä kohti. Jos joudut kerta toisensa jälkeen kääntämään niskaasi, se rasittuu turhaan. Varmista myös, että se on sopivalla korkeudella ja miellyttävällä etäisyydellä sekä sopivassa kulmassa.
3. Vietätkö paljon aikaa puhelimessa? Hanki kuulokemikrofoni.
4. Jos käytät hiirtä, muista pitää ranne mahdollisimman suorassa. Ranteen sijasta tulee liikuttaa kyynärvartta.
5. Lopuksi: Ylös ja liikkeelle. Tiedämme, kuinka helppoa on uppoutua työhön. Pidä usein lyhyitä taukoja. Älä koskaan istu liian pitkään samassa paikassa. Vaihtelu on ehdottomasti tärkeintä hyvinvoinnin kannalta. Eräs keino tähän on hankkia kirjoituspöytä, jonka korkeus on säädettävissä. Se säästää monelta vaivalta.