JULKISIVUJA JOTKA HENGITTÄVÄT

2013-04-30

Me kinnarpsilaiset pyrimme suojelemaan ympäristöä ja innovatiivisia ratkaisuja. Ja nuorella brittiarkkitehdillä Dave Edwardsilla saattaa olla ratkaisu siihen, miten suurkaupunkien pilvenpiirtäjistä saadaan energian suhteen omavaraisia. Edwardsin ratkaisu on nimittäin vihreä kahdessakin mielessä - levistä rakentuu tulevaisuus!

Kaikkien yhteiskunnassa nähtyjen teknologisten edistysaskeleiden keskellä on joitakin alueita, joilla aika on oudosti pysähtynyt.  Ajatellaanpa esimerkiksi talojamme: Monet meistä asuvat kodeissa, jotka on rakennettu viime vuosisadan alussa ja jotka lämpiävät 50 vuotta vanhoilla öljy- tai sähkökäyttöisillä kattiloilla.  Tämä ei ole kovin fiksua ympäristön eikä lompakon kannalta.
Tähän toivoo muutosta muun muassa innovatiivinen brittiarkkitehti Dave Edwards, joka on ehdottanut Lontoon rahoitusalan kortteleihin mullistavaa ja arkkitehtuurialan tiedeyhteisön tällä hetkellä eniten keskustelua herättäviin aiheisiin kuuluvaa energiaratkaisua käyttävää pilvenpiirtäjää.
Edwardsin pilvenpiirtäjässä on suljettu ekosysteemi, ja se on energian suhteen täysin omavarainen. Sen julkisivut koostuvat vihreästä kasvikerroksesta ja laajoista alueista leviä, jotka kerätään talteen ja muunnetaan biometaaniksi. Prosessissa syntyvän jätebiomassan voi myös kompostoida ja käyttää uudelleen rakennuksen pinnan ravintona. Ympyrä sulkeutuu, kun jätevesi lähetetään kierrätettäväksi leväalueiden kautta.
Dave Edwards on työskennellyt yhdessä Newcastlen yliopiston tutkijoiden kanssa, ja ensimmäiset testitulokset ovat hämmästyttäviä.  Jos leväalueet kattavat 30 000 neliömetriä pilvenpiirtäjästä, ne imevät vuosittain 250 000 tonnia hiilidioksidia ja niistä saadaan 450 tonnia biometaania, mikä on energiamääränä verrattavissa 120 keskivertokodin vuosikulutukseen.
Tulevaisuudessa kaupunkialueidemme vihreinä keuhkoina toimivat paitsi puistot myös asuinrakennuksemme.


Lisätietoja: www.dave-p-edwards.com

Valokuva: AVR London