Leijuvaa taidetta

2015-09-17

Mikä saa aikaan sen, että tietyt ympäristöt vaikuttavat meistä näkymättömiltä, kun taas toiset syöpyvät pysyvästi verkkokalvoillemme? Ranskalainen taiteilija Charles Pétillon on tehnyt useita huomiota herättäviä ja jännittäviä näyttelyitä tästä aiheesta. Jos satut olemaan Lontoossa syyskuussa, sinun kannattaa nähdä niistä uusin, jossa taiteilija on päästänyt 100 000 ilmapalloa leijumaan Covent Gardenin ylle.

– Ei ole mitään väliä, kuinka kaunis jokin paikka on. Kun olemme nähneet sen riittävän monta kertaa, silmä ei enää jonkin ajan kuluttua näe sitä. Tällainen kiehtoo minua, Charles Pétillon sanoo.

Hän kuitenkin puolustautuu ponnekkaasti sitä vastaan, että Heartbeat-nimisessä installaatiossa olisi kyse vain "koristeesta" tai kummallisesta sisustusyksityiskohdasta. Hän haluaa, että ihmiset pysähtyisivät pohtimaan, mitä ympäristö todella merkitsee, ja mielellään historiallisesta näkökulmasta. Taide toimii silmien avaajana.

– Kun Covent Garden rakennettiin vuonna 1552, se muutti koko kaupunkikuvan. Täällä vierailevilla ihmisillä ei kuitenkaan ole aavistustakaan paikan merkityksestä elävänä markkinapaikkana vuosisatojen saatossa. Monet installaatioistani käsittelevät tällaisia unohdettuja muistoja. Niissä esitetään kysymyksiä vierailijoille, jotka voivat itse tutustua historiaan.

Leijuva ilmapalloveistos on 50 metriä pitkä, ja se väläyttelee suggestiivisia, sykkiviä signaaleja vierailijoiden ylle – tästä nimi Heartbeat (sydämenlyönti).

Näyttely on avoinna 27. syyskuuta saakka.